Σαν σήμερα πέθανε ο Παντελής Ζερβός: Η τραγική ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή του (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Παντελής Ζερβός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου του 1982. Ο δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετίες '50, '60 και αρχές '70) έπαιζε συνήθως το χαρακτήρα του χωροφύλακα, του πατέρα, του δημάρχου-κοινοτάρχη ή του μέντορα των πρωταγωνιστών, όπου παρουσιαζόταν ως παραδοσιακός και αυστηρός, αλλά πάντοτε δίκαιος και καλός.
Ο Παντελής Ζερβός σπούδασε στη σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και πρωτοεμφανίστηκε το 1935 στη Λαϊκή Σκηνή με την Ερωφίλη.
Συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Σκηνή, και διακρίθηκε σε ρόλους κλασσικού και νεοελληνικού ρεπερτορίου (Αλκηστις, Βυσσινόκηπος, Αγριόπαπια, Βολπόνε, Μάκμπεθ, Θεσμοφοριάζουσες, Φιλάργυρος, Αντιγόνη, Ο Βασιλικός, Πλούτος κ.ά.)
Στον κινηματογράφο, τον οποίο υπηρέτησε για περίπου 40 χρόνια, συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες. Ξεχωρίζουν: Πικρό ψωμί (1951), Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955), Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960), Ζητείται Ψεύτης (1961), Ο Ατσίδας (1962), Λόλα (1964), Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967), Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969), Η Μαρία της σιωπής (1973).
Για τη θεατρική του προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’, ενώ το 1960, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πήρε το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Μανταλένα του Ντίνου Δημόπουλου.
Η ζωή του σημαδεύτηκε νωρίς από μια τραγωδία. Σε ηλικία 4 ετών έχασε τη μητέρα του και όταν έγινε 8 πέθανε και ο πατέρας του. Οι συγγενείς του τον έκλεισαν στο Τζάνειο Ορφανοτροφείο αλλά δεν άντεξε πολύ. Προτίμησε να δουλεύει σε καφενείο στον Πειραιά το πρωί, να πηγαίνει νυχτερινό σχολείο και το βράδυ να πουλάει αναψυκτικά.
Μετά το σχολείο κατετάγη στο βασιλικό ναυτικό και προήχθη σε αρχινοσοκόμο. Η φωνή του όμως τον οδήγησε στη Λυρική Σκηνή και κατόπιν στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το καλοκαίρι του 1956 αρχίζει η τραγική ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή του
Η σύζυγός του καταγόταν από τη Σαντορίνη. Μαζί απέκτησαν 3 κόρες. Το καλοκαίρι του 1956 η οικογένεια πήγε για διακοπές στη Σαντορίνη. Ο ίδιος δεν πήγε μιας και έπαιζε στην Επίδαυρο.
Ο σεισμός που ισοπέδωσε το νησί στις 9 Ιουλίου 1956 έθαψε κάτω από τα ερείπια τη μικρή του κόρη, τη 12χρονη Ευδοξούλα. Η γυναίκα του και οι άλλες δύο κόρες του σώθηκαν καθώς πρόλαβαν και βγήκαν από το σπίτι.
Ο ηθοποιός το έμαθε το βράδυ τη στιγμή που έμπαινε στο θέατρο. Βρήκε τη δύναμη και βγήκε στη σκηνή να παίξει. Όταν τελείωσε η παράσταση πήγε στο καμαρίνι του και κατέρρευσε.
Η δραματική ιστορία δεν τελειώνει εδώ...
Μετά από 3 χρόνια που έγινε η εκταφή διαπιστώθηκε πως η μικρή του κόρη είχε θαφτεί ζωντανή. Το κατάλαβαν γιατί ο σκελετός του παιδιού δεν ήταν ανάσκελα αλλά στο πλάι και με το στόμα ανοιχτό. Προφανώς είχε τραυματιστεί και όταν συνήλθε προσπάθησε να πάρει ανάσες, αλλά πέθανε από ασφυξία.
Ο Παντελής Ζερβός κράτησε κρυφό το μυστικό, ακόμη και από τη γυναίκα του. Το εξομολογήθηκε λίγο πριν πεθάνει σε κάποια συνέντευξη, λέγοντας: «Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε τον έθαβαν»...
Ο ηθοποιός, που γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας, ήταν μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα. Το Γενάρη του 1982 επέστρεψε στην πατρίδα του.
"Έφυγε" εκεί, στην Περαχώρα Κορινθίας, λίγες ημέρες αργότερα (22 Ιανουαρίου 1982), σε ηλικία 74 ετών. Κηδεύτηκε στο Λουτράκι Κορινθίας.
Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα που είχε προβληθεί το 2017 στην εκπομπή "Επιτέλους Σαββατοκύριακο", που παρουσίαζε τότε η Ναταλία Γερμανού.
Με πληροφορίες από: wikipedia - sansimera.gr