Πρόσθετη επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια ύψους 41 εκατ. ευρώ (photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο του 2019 κάθε κενή θέση μέλους ΔΕΠ που θα προκύπτει, θα αναπληρώνεται κανονικά με τον κανόνα ένα προς ένα. Η αύξηση αυτή των κονδυλίων για τα ΑΕΙ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προσθέτει:
«Τα 7 εκατομμύρια θα δοθούν έως τέλος Δεκεμβρίου και αποτελούν μέρος από τα 35 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ότι θα δοθούν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Ήδη τον περασμένο μήνα είχαν δοθεί 11 εκατομμύρια επιπλέον του προϋπολογισμού των ΑΕΙ για το 2017. Τα 34 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν θα αποδοθούν το Φεβρουάριο.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε τις κατανομές του ποσού των 7 εκατ. ευρώ στα Ιδρύματα και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε να υπάρξει πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων ώστε στο μέλλον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων να γίνεται με συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια.
Νωρίτερα ο προεδρεύων της Συνόδου, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιακουμάκης έθεσε τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ζητώντας από τον Υπουργό να δώσει απαντήσεις για τα θέματα της Οικονομικής ενίσχυσης των Πανεπιστημίων, την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΛΚΕ, η αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της εφαρμογής των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς καθώς και τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο θεώρησε καθήκον να ενισχύσει οικονομικά τα Πανεπιστήμια ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης με τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση κατόρθωσαν όχι απλώς να κρατήσουν όρθια την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά αναβαθμίζοντας και τη θέση τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους ΕΛΚΕ τα Πανεπιστήμια ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την τελική λύση του θέματος.
Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε το πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται όλα τα ΤΕΙ δεν πρόκειται να γίνουν Πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται για επιβολή ειλημμένων αποφάσεων από το Υπουργείο στις συνεργασίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και της μορφής της συνεργασίας τους γιατί κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες είπε χαρακτηριστικά.
Αποδέχτηκε πρόταση των Πρυτάνεων τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γνωστοποιούνται και στο Προεδρείο της Συνόδου για τις δικές της απόψεις.
Απαντώντας στην ανησυχία των Πρυτάνεων μήπως δεν προλάβουν τα Πανεπιστήμια έως το Απρίλιο να καταθέσουν το κοστολόγιο των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ώστε να λάβουν την έγκριση για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ο Υπουργός είπε ότι ο χρόνος επαρκεί και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.
Αναφερόμενος στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης και καθαριότητας και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητικών εστιών σε όλα τα Πανεπιστήμια ενώ θα εξοφληθούν και όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.»