Breaking News

Οι Έλληνες διατηρούν την πρωτιά στις συναλλαγές με μετρητά

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι Έλληνες όχι μόνο έχουν την πρωτιά μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους με μετρητά, αλλά επιπλέον καλύπτουν με μετρητά το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών μηνιαίων δαπανών, όπως η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του τηλεφώνου, του ενοικίου ή ακόμη και των υποχρεώσεων προς το κράτος, δηλαδή των φόρων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τίτλο «Η χρήση των μετρητών από τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη», με βάση τα ευρήματα της οποίας το 57% των Ελλήνων απαντά ότι αμείβεται με μετρητά. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, με διαφορά, ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς στην επόμενη θέση, με ποσοστά περίπου 28%, ακολουθούν η Σλοβακία και η Κύπρος, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης απαντά σε ποσοστά μόλις από 5% έως και 20% ότι παίρνουν τον μισθό «στο χέρι».

Πίσω από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι αμείβονται με μετρητά, διακρίνεται το υψηλό ποσοστό μικρών ή οικογενειακών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δουλεύει με μετρητά. Κυρίως όμως διαπιστώνεται η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που υπάρχει στη χώρα μας και η οποία επικεντρώνεται σε μια σειρά κατηγοριών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες, την εικόνα αυτή διαφοροποιεί σημαντικά η υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας μέσω τράπεζας που επιβλήθηκε με νόμο από τις αρχές του 2017 (σ.σ. η έρευνα της ΕΚΤ αναφέρεται σε στοιχεία του 2016).

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι η χρήση των μετρητών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς το 79% των συναλλαγών στην Ευρωζώνη –με μεγάλες διαφορές είναι αλήθεια μεταξύ των κρατών-μελών– γίνεται με μετρητά. Σε αντίθεση όμως με τα ευρωπαϊκά ήθη, οι Ελληνες πραγματοποιούν με μετρητά μια σειρά συναλλαγές που έχουν τακτικό χαρακτήρα κάθε μήνα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό 40% οι Ελληνες πληρώνουν τον φόρο τους με μετρητά έναντι 9% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 50% τα ασφάλιστρα έναντι 10% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 70% τα φάρμακα έναντι 31% στην Ευρωζώνη, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου σε ποσοστό 60% έναντι 16% στην Ευρωζώνη και το ενοίκιο του σπιτιού τους σε ποσοστό 30% έναντι 6% στην Ευρωζώνη.

Η σχέση των Ελλήνων με τα μετρητά δεν εξαντλείται στην προτίμηση που έχουν στο φυσικό χρήμα για την πληρωμή προϊόντων ή υπηρεσιών. Επεκτείνεται και στο ύψος των μετρητών που κουβαλούν κατά μέσον όρο στην τσέπη τους, καθώς και στην τάση τους να διαθέτουν μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι Ελληνες απαντούν ότι έχουν πάνω τους περίπου 80 ευρώ, όταν ο μέσος Ισπανός απαντά ότι το αντίστοιχο ποσό είναι περί τα 50 ευρώ, ο Πορτογάλος τα 29 ευρώ και ο Ιταλός 69 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αν και το ποσοστό των Ελλήνων που παραδέχονται ότι έχουν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος διαμορφώνεται στο 22% δεν είναι από τα υψηλότερα, εμπεριέχει ένα υψηλό ποσοστό πολιτών που απαντά ότι το ποσό που έχει άμεσα διαθέσιμο στο σπίτι είναι άνω των 1.000 ευρώ. Το σχετικό ποσοστό φθάνει το 18% και είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά τη Σλοβενία με ποσοστό 23% και τη Λετονία με 20%.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής