Βράβευση Ελληνικού σχολείου στην 3η Διεθνή Ανταλλαγή του Ευρωπαϊκού έργου S.A.M.E. WORLD (photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Υπουργείο Παιδείας, με σημερινή ανακοίνωση, γνωστοποιεί ότι στις 25 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας η βράβευση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης, για την εκπαιδευτική πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη με τίτλο: «MIGRATION OVER THE AEGEAN SEA - HUMANITY ENDANGERED (ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ)».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική, που υλοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης και υποβλήθηκε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη “My classroom plays sustainably” του ευρωπαϊκού έργου S.A.M.E. WORLD, διακρίθηκε ως βέλτιστη πρακτική σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ 112 συμμετοχών από 9 χώρες της Ευρώπης.
Το έργο S.A.M.E. WORLD (http://www.sameworld.eu/el/) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών γύρω από την έννοια της Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης και τη σχέση της με την Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Μετανάστευση. Στοχεύει, επίσης, στην κατανόηση της σχέσης και της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης μεταξύ Παγκόσμιου Βορρά και Παγκόσμιου Νότου, καθώς και στην προώθηση αειφόρων τρόπων ζωής και πρακτικών που συνδέονται με την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη, μέσα από καινοτόμες τεχνολογικές και βιωματικές προσεγγίσεις.
Το έργο υλοποιείται από 13 φορείς σε 10 χώρες με συντονιστή το CIES ONLUS και συγχρηματοδοτείται από την EE, στο πλαίσιο του Προγράμματος EuropeAid. Φορέας υλοποίησης και εθνικός συντονιστής του έργου S.A.M.E. WORLD για την Ελλάδα είναι το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη “My classroom plays sustainably” διενεργήθηκε κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2017, με στόχο την ανάδειξη καλών εκπαιδευτικών πρακτικών που έχουν υλοποιηθεί σε σχολεία της Ευρώπης στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Το βραβείο για τη νικήτρια ομάδα (εκπαιδευτικούς και μαθητές με τους οποίους υλοποιήθηκε η Εκπαιδευτική Πρακτική) ήταν ένα τετραήμερο ταξίδι στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας (24-27.10.2017), με πλήρη κάλυψη των εξόδων (μετακίνηση, διαμονή και γεύματα), συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της ομάδας στην 3η Διεθνή Συνάντηση του έργου.
Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης προσέγγισε το θέμα των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών και γενικά των μετακινήσεων των πληθυσμών μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Στο επίκεντρο της προσέγγισης ήταν ο ελλαδικός χώρος, με ιδιαίτερη έμφαση στη θάλασσα ως μέσο μετακίνησης των πληθυσμών.
Σημείο εκκίνησης υπήρξε η μικρασιατική καταστροφή και οι Έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά η ομάδα ασχολήθηκε σε βάθος και με τις σύγχρονες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η χώρα μας, καθώς και το θέμα της περιβαλλοντικής μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και της άνισης κατανομής της τροφής και των φυσικών πόρων. Στους βασικούς της στόχους ήταν η ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης των πληθυσμιακών μετακινήσεων, ακόμη και όταν ο προφανής λόγος είναι ο πόλεμος.
Η πρακτική είναι αναρτημένη στο “Φωτόδεντρο - Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Πρακτικές”, στη διεύθυνση:
http://photodentro.edu.gr/oep/r/8532/560
Ενημερωθείτε για το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Πακέτο και τα Διαδικτυακά Μαθήματα του έργου στον ιστότοπο:
http://edu-kit.sameworld.eu/?lang=el