Breaking News

Παραδόθηκε στην αστυνομία του Βελγίου ο Puigdemont και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Την Παρασκευή είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Carles Puigdemont και άλλων τεσσάρων πρώην υπουργών της τοπικής κυβέρνησης, που βρίσκονται μαζί του στο Βέλγιο, με κατηγορίες για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Από την πλευρά του o Puigdemont είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία, εκτός εάν του εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με το BBC, ο Puigdemont, όπως και οι πρώην υπουργοί, παραδόθηκαν στις 09:17 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) στην αστυνομία του Βελγίου, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους.

Το σάιτ του βρετανικού δικτύου αναφέρει ότι Βέλγος εισαγγελέας δήλωσε πως ένας δικαστής θα αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, εάν θα εκτελέσει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης της Ε.Ε.

Οι 4 συνεργάτες του Puigdemont που παραδόθηκαν είναι οι: Meritxell Serret (πρώην υπουργός Γεωργίας), Antoni Comín (πρώην υπουργός Υγείας), Lluís Puig (πρώην υπουργός Πολιτισμού) και Clara Ponsatí (πρώην υπουργός Παιδείας).

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής ο Carles Puigdemont και οι τέσσερις υπουργοί αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό τον όρο να παραμείνουν στο Βέλγιο, μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει αν θα εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που έχει ζητήσει η Ισπανία.

Το βίντεο του Euronews δείχνει το λευκό βανάκι της βελγικής αστυνομίας να βγαίνει από το δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Χωρίς δηλώσεις εγκατέλειψε το δικαστικό μέγαρο και ο συνήγορος του Puigdemont.


Πληροφορίες από: BBC.com - Euronews