Έκτακτη ενίσχυση για πλημμυροπαθείς: 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό - 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες όσων επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε Αττική, νησιά του Αιγαίου και Θεσσαλία, και παράλληλα να περιορίσει την έντονη και, συχνά, δικαιολογημένη κριτική για τις ευθύνες της κρατικής μηχανής.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 8.000 ευρώ.
Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.
Στην κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται και καταγραφή της μέχρι τώρα εικόνας από τις καταστροφές και συγκεκριμένα:
• Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά, τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες και υπόγεια.
• Στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικές αυτοψίες .Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά τα 142 είναι κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες και υπόγεια.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν από την έκτακτη ενίσχυση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι πληγέντες δικαούνται:
• 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
• 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
• 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
• 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
• 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
• 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.
Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.
Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Πηγή: Καθημερινή