Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Biας κατά των Γυναικών - Στα «πορτοκαλί» η Βουλή (video+photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βiας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
To κτίριο της Βουλής των Ελλήνων θα είναι σήμερα φωταγωγημένο με πορτοκαλί χρώμα, συμμετέχοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της βiας εναντίον των γυναικών, με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βiας κατά των γυναικών, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων...
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της Βουλής, χθες, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η Προεδεύουσα κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου προέβη σε ειδική αναφορά κατά την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας ότι «η 25 Νοεμβρίου είναι μια εμβληματική μέρα, θυμίζοντας ότι στις 25/11/1960 η τότε Δομινικανή δικτατορία δολοφόνησε τρεις γυναίκες, αδελφές, αφού τις βασάνισε και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ως μια μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βiας που ασκείται στις γυναίκες σε όλον τον κόσμο».
Το 1991 ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα, «προκειμένου να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι η βiα κατά των γυναικών είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά, που δυστυχώς συνεχίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου «η βiα κατά των γυναικών δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει θρησκείες, δεν γνωρίζει πολιτισμούς, είναι ένα φαινόμενο που μοιάζει μοιραίο, γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι πραγματικά εξαιρετικά ανησυχητικά για το τι συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Η βiα που είναι σωματική, σeξουαλική, προσωπική, ψυχολογική και λεκτική ασκείται σε βάρος των γυναικών σε όλον τον κόσμο και γι’ αυτό ο ΟΗΕ θεώρησε ότι πρέπει να είναι μια μέρα που να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό».
Επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρχουν νόμοι, μπορεί να υπάρχουν συμβάσεις που προστατεύουν τις γυναίκες, αλλά όπως πάντα σε τέτοια ζητήματα η κοινωνία είναι πιο πίσω από τους νόμους. Δικαιολογεί το δράστη και ταυτόχρονα ενοχοποιεί το θύμα. Γι’ αυτό η ανοχή σε φαινόμενα βiας είναι μια συμπεριφορά καταδικαστέα που πρέπει επιτέλους να τελειώσει».
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι «είναι μια πολύ ευτυχής συγκυρία για την χώρα μας, διότι επιτέλους επικυρώνουμε τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βiας ενάντια στις γυναίκες, που ήταν μια σύμβαση απαίτηση όλων των προοδευτικών κοινωνιών και η οποία, ενώ υπογράφθηκε στην ουσία το 2011 και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να την υπογράψει, όλα αυτά τα χρόνια δεν την έχουμε επικυρώσει».
Όπως ανέφερε, «σήμερα υπάρχει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία για την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα όχι με τους κλασικούς τρόπους που επικυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις, αλλά έθεσε τη σύμβαση σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, να γίνει ένας δημόσιος διάλογος, να αφυπνιστούν όλοι ενάντια σε αυτό το φοβερό φαινόμενο της βiας κατά των γυναικών».
«Θα πρέπει», ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου «κι εμείς ως Βουλή να αναλάβουμε δράση σε αυτήν τη διεθνή εκστρατεία που διεξάγεται για να επικυρωθεί η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ώστε να ευαισθητοποιούν όχι μόνον οι γυναίκες, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Είναι μια σύμβαση προστασίας των γυναικών, τιμωρίας των δραστών, που προσδιορίζει πως θα γίνεται η παρακολούθηση αυτών των φαινομένων σε όλες τις χώρες που την υπογράφουν».
Κι έστειλε το μήνυμα: «Να είμαστε σε εγρήγορση να διαμαρτυρόμαστε προκειμένου κάποια στιγμή αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη ενάντια στις γυναίκες, από τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων μέχρι την καθημερινή λεκτική βiα και περιθωριοποίηση, να μπορούμε να πούμε ότι τελειώνουν κι ότι είναι μειοψηφικές πια συμπεριφορές που συμβαίνουν σε διάφορα σημεία της γης».