Breaking News

Ποινή κάθειρξης 19 ετών στον Άκη Τσοχατζόπουλο

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κάθειρξη 19 ετών χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού επέβαλε στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, το Πεντεμελές Εφετείο της Αθήνας που δίκασε επί τρία χρόνια σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση με τις μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Ακη Τσοχατζόπουλο και την λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους, κατά περίπτωση, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου η ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Ειδική μεταχείριση επιφύλαξε το δικαστήριο στον εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλο, Νικόλαο Ζήγρα που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη της διαδρομής του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά στον οποίο επέβαλε τη μικρότερη των ποινών, μόλις τεσσάρων ετών φυλάκιση.

Αναλυτικά οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο είναι οι εξής:

Άκης Τσοχατζόπουλος : 19 χρόνια κάθειρξη

Αστέριος Οικονομίδης : 8 χρόνια κάθειρξη

Φρόσω Λαμπροπούλου : 12 χρόνια κάθειρξη

Νίκος Ζήγρας: 4 χρόνια φυλάκιση

Γιώργος Σαχπατζίδης: 9 χρόνια κάθειρξη

Αρετή Τσοχατζοπούλου: 8 χρόνια κάθειρξη

Βίκυ Σταμάτη: 8 χρόνια κάθειρξη

Ιωάννης Σμπώκος: 8 χρόνια κάθειρξη

Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα: 5 χρόνια κάθειρξη

Νίκος Γεωργουλάκης: 6 χρόνια κάθειρξη

Παναγιώτης Σταμάτης: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης

Οράτιος Μελάς: 6 χρόνια κάθειρξη

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης: 6 χρόνια κάθειρξη

Γκούντρουν Μόλντενάουερ: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης

Νίκος Καρατζάς: 4 χρόνια φυλάκιση

Γιώργος Κωνσταντάτος: 6 χρόνια κάθειρξη

Το Δικαστήριο παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντιμου βίου στον Γιάννη Σμπώκο ενώ κατά πλειοψηφία 4-1 αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στη Βίκυ Σταμάτη.

Το Δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Τρίτης στις 10:30 για να εξετάσει τα αιτήματα αναστολής των ποινών, δηλαδή ποιοι δεν θα πάνε στη φυλακή, ενώ μέχρι τότε όλοι που βρέθηκαν στο Δικαστήριο θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Ιωάννη Σμπώκο στη δίκη του πρώην υπουργού, ενώ το δικαστήριο σήμερα το πρωί έκρινε ενόχους, όπως και πρωτόδικα και τους δεκαέξι κατηγορούμενους. Ο εισαγγελέας, ειδικότερα, πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους δεκατέσσερις από τους δεκαέξι κατηγορουμένους πλην Τσοχατζόπουλου και Σμπώκου για τους οποίους ανέφερε ότι δεν μπορεί να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά ούτε πρότερου εντίμου βίου ούτε καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός Σταμάτης Δασκαλόπουλος, μάλιστα αναπτύσσοντας την πρότασή του, τόνισε ότι ο πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του μεθόδευσε την δημιουργία της υποδομής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού. «Εδώ ακούσαμε μύθευματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Αυτά είναι μυθευματα, από που και ως που; Ντροπή σου!» είπε προς την έδρα ο πρώην υπουργός φανερά εξοργισμένος.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί και στους 14 καταδικασθέντες, συμπεριλαμβανομένων της Βίκης Σταμάτη και της Αρετής Τσοχατζοπούλου το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Επιπλέον, για πέντε εμπλεκόμενους στην υπόθεση οι οποίοι καταδικάστηκαν χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κάτ’ επάγγελμα τέλεσης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος η εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον την αναγνώριση και του ελαφρυντικού του προτέρου έντιμου βίου. 

Πρόκειται για τους Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζα, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο. Όσο αφορά τον Νίκο Ζήγρα, ο οποίος όπως τόνισε η εισαγγελέας είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση που ομολόγησε, προτάθηκε να του αναγνωριστεί όπως και πρωτοδίκως το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς και εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης.