Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σε αριθμούς κατά την Greenpeace
• Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
• 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
• 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
• Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
• Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
• Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
• Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
• Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
• Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. Τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
• Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
• Στη Ρωσία και στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
• Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
• Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
• 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
• Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
• 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.
• Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
• 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.
Πηγή: sansimera.gr
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής:
«Η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής σε όλο τον κόσμο, έχει ως θέμα για το έτος 2017 "Αλλάζουμε το μέλλον για τη μετανάστευση πληθυσμών επενδύοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη".
Σε παγκόσμια κλίμακα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, για λόγους επιβίωσης ή βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε προς εύρωστες οικονομικά χώρες είτε εντός της χώρας τους. Οι οικονομίες των διαφόρων χωρών υποδοχής των μετακινούμενων πληθυσμών υποβάλλονται σε διαρθρωτικές αλλαγές, οπότε δημιουργούνται σύνθετες προκλήσεις κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεδομένου ότι η οικονομική επιβίωση των ασθενέστερων οικονομικά πληθυσμών παγκοσμίως βασίζεται στη γεωργία και σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες, κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του ρυθμού μετανάστευσης εντός και εκτός των κρατών αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα συμβάλλουν στην παραμονή των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, ιδίως των νεότερων ηλικιακών ομάδων, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.
Η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισιτιστική ασφάλεια, πιο ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη πρόσβαση στις δομές προστασίας του κράτους και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια των πληθυσμών που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες, αλλά παράλληλα είναι αρωγός στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών υποστήριξης κυρίως των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας που έχει κυρίως επηρεαστεί από τις αθρόες μεταναστευτικές ροές.
Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί βασικό παράγοντα εξασφάλισης ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και παράλληλα μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά το μεταναστευτικό δυναμικό με απώτερο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνολικού πληθυσμού που διαβεί στη χώρα.»