Breaking News

Η συνέντευξη του Σπίρτζη στην ΕΡΤ: Αλλάζουν όλα στον ΚΟΚ - Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Καλεσμένος στην εκπομπή "Πρώτη Είδηση" της ΕΡΤ1 ήταν σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκόφορίας (ΚΟΚ) θα επιβάλλονται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός είπε για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή:

Υπάρχουν παραβάσεις οι οποίες δεν θα έχουν πρόστιμο. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι παραβάσεις αυτές δεν είναι θέμα τιμωρίας, να πληρώνει κανείς πρόστιμο, αλλά είναι θέμα παιδείας, κοινωνικής συμπεριφοράς και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τη συχνότητα των ατυχημάτων

Την πρώτη φορά θα έχουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας και τη δεύτερη φορά θα υπάρχει αφαίρεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα καλείται ο παραβάτης να ξαναδώσει από την αρχή εξετάσεις για να αποκτήσει την άδεια οδήγησης.

Κάποιες από τις εν λόγω παραβάσεις, που δεν θα έχουν πρόστιμα αλλά διοικητικές ποινές, είναι: 

- παρκάρισμα σε διαβάσεις για άτομα με ειδικά κινητικά προβλήματα
- το να πετά ο οδηγός ή ο επιβάτης το τσιγάρο έξω από το αυτοκίνητο
- η ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο 

Προσπαθούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα πρόστιμα σε τρεις κατηγορίες μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας και έχουμε δύο πρόσθετες κατηγορίας που είναι αντικοινωνικές συμπεριφορές και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.

Εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή προστίμων

Πρέπει να "χτυπήσουμε τη λογική "έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ". Άρα θα μειωθούν πολύ τα πρόστιμα και θα υπάρχει μία προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα του κάθε πολίτη. Η ταυτοποίηση του εισοδήματος θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Taxis. Θα πληρώνεται ένα πρόστιμο, που θα είναι η βάση για όλους και από κει και πέρα θα υπάρχουν προσαυξήσεις (ανάλογα με το εισόδημα). 

Το πρόστιμο θα αποστέλλεται στην εφορία. Δηλαδή μετά την παράβαση, που θα καταγράφει ο τροχονόμος, το πρόστιμο θα αποστέλλεται στο σπίτι, αφού προηγουμένως γίνει η διασταύρωση του εισοδήματος.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη (για τα νέα πρόστιμα στον ΚΟΚ από το 7ο λεπτό και μετά).