Breaking News

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας - Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993. Η πόλη της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και ο δήμος Αθηναίων αποτελεί ασπίδα για δεκάδες χιλιάδες αδύναμους συμπολίτες μας.

Ένας χώρος – σύμβολο για τη συστηματοποιημένη κοινωνική αλληλεγγύη, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, Παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης), που από το 2013 ενισχύει περισσότερους από 26.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, ανοίγει τις πόρτες του για τους πολίτες από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, κάνοντάς τους κοινωνούς στο έργο που επιτελείται, στις δομές του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «για να σταθεί αυτή η πόλη στα πόδια της έπρεπε προηγουμένως να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας για χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο» και τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων δεν στάθηκε μόνο σε εκείνα που ήταν υποχρεωμένος να κάνει αλλά, χωρίς καμία κρατική στήριξη, προχώρησε πολύ περισσότερο, αντλώντας πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία από τη συνεργασία του με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού και μεγάλους οργανισμούς. «Πάνω από 30.000 άνθρωποι ενισχύονται σήμερα από τον δήμο Αθηναίων για να τα βγάλουν πέρα. Από τα συσσίτια, την προσφορά αγαθών και τους ξενώνες αστέγων, μέχρι τα προγράμματα επανένταξης και το κοινωνικό φροντιστήριο» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Κάναμε τον δήμο Αθηναίων οικονομικά ισχυρό, μετατρέποντας το έλλειμμα των 48 εκ. που βρήκαμε σε πλεόνασμα 27 εκ. ευρώ, μειώνοντας κατά 60% τις δανειακές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα ελαφρύναμε τα νοικοκυριά κατά 6,5% στα δημοτικά τέλη και πάνω από 10% στα επαγγελματικά» ανέφερε ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε: «αν η χώρα έκανε ό,τι ο δήμος Αθηναίων τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αντιθέτως όμως καλούμαστε, όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι δήμοι, να εργαστούμε για να απορροφηθούν οι συνέπειες των επιλογών και των παραλείψεων της κάθε κυβέρνησης»

«Είμαι υπερήφανος για όλους τους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους κυρίες Στρατηγάκη, Ηλιοπούλου και επικεφαλής φορέων, γιατί ο καθένας από τη θέση του συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει στη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της πρωτεύουσας», τόνισε ο κ. Καμίνης.

ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Από το 2011 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017 περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι της Αθήνας επισκέφθηκαν τα δημοτικά ιατρεία* του δήμου Αθηναίων. Στα 6 Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων παρέχονται σε όλους χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, οι ακόλουθες υπηρεσίες: πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προληπτικές εξετάσεις που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο καθώς και μετανοσοκομειακή αποκατάσταση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χορήγηση ατομικού δελτίου υγείας σε μαθητές σχολείων.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη στο δήμο Αθηναίων ότι στεκόμαστε ενεργά και με αρωγή στα προβλήματα των πολιτών αναβαθμίζοντας αδιάλειπτα την ποιότητα των υπηρεσιών μας ειδικότερα, απέναντι σε αυτούς, που λόγω της σοβούσας κρίσης, μας έχουν περισσότερο ανάγκη», επισήμανε σχετικά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη.

  • Δύο Δημοτικά Ιατρεία (το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, και το Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων) αναβαθμίστηκαν σε Δημοτικά Ιατρεία νέου τύπου, με παροχή τόσο ιατρικών όσο και κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Στα Ιατρεία αυτά, πέραν της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, επαγγελματικής κατάρτισης και νομικής συμβουλευτικής & υποστήριξης. Δεδομένου ότι, σε περίοδο κρίσης, οι ανάγκες σε κοινωνικές υπηρεσίες παρουσιάζουν ποικιλομορφία και αυξημένη περιπλοκότητα, στόχος της λειτουργίας των δύο Δημοτικών Ιατρείων της 5ης και 6ης ΔΚ είναι η ολιστική και αποκεντρωμένη παροχή τους.
  • Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που αντλούμε από το νέο Δημοτικό Ιατρείο της Κυψέλης είναι αποκαλυπτικά: η επισκεψιμότητα εξαπλασιάστηκε μετά την έναρξη λειτουργίας του ως Δημοτικού Ιατρείου Ιατρικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών τον Μάρτιο 2017 (ενδεικτικά: 777 επισκέψεις τον Ιανουάριο 2017, 4771 τον Μάιο και 4331 τον Ιούνιο του 2017).

ΚΟΜΒΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ενισχύονται περίπου 26.000 άτομα με παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στη βάση χορηγιών και προγραμμάτων. «Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών ζούμε καθημερινά τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Στις δομές μας, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσπαθούμε να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο προσφέροντας τρόφιμα, φάρμακα, είδη υγιεινής και ένδυσης, τα οποία συγκεντρώνουμε ενισχυόμενοι στο έργο μας και από χορηγίες ιδιωτών και συλλόγων, τους οποίους ευχαριστούμε για τις προσφορές τους» τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων Ελένη Κατσούλη.

ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος το Δημοτικό Βρεφοκομείο του δήμου Αθηναίων θα στέλνει γεύματα σε 1.200 μαθητές σχολείων της Αθήνας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς κάθε μονάδας.  

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΕ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης: προσφέρονται 1.200 μερίδες την ημέρα, σε συνεργασία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων με τη ΜΚΟ «Αποστολή». Επίσης, ο δήμος Αθηναίων είναι επικεφαλής υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) της ΕΕ, από το οποίο ενισχύονται 25.000 πολίτες.    

ΞΕΝΩΝΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

Περίπου 600 άτομα φιλοξενούνται συνολικά στις υπηρεσίες προσωρινής στέγασης του δήμου Αθηναίων. Στους δύο ξενώνες αστέγων του δήμου Αθηναίων (υπό τη διαχείριση του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων - ΚΥΑΔΑ) φιλοξενούνται 200 άστεγοι συμπολίτες μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Τρεις πολυκατοικίες και δώδεκα διαμερίσματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Από το 2014 που ξεκίνησε η λειτουργία τους έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 202 άτομα (56 οικογένειες).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων λειτουργεί για 6η χρονιά φέτος. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων το 2012, μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη μάθηση για όλους. Έχει ήδη υποστηρίξει σχεδόν 1.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ως τώρα, παρέχοντας πρόσθετη διδακτική βοήθεια σε μαθητές άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών, καθώς και σε άπορους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών. Μάλιστα, μόνο φέτος, 22 από τους 48 μαθητές της Γ’ Λυκείου που υποστηρίχθηκαν από το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι πλέον φοιτητές σε σχολές της επιλογής τους, όπως η Ιατρική Αθηνών, το Πολυτεχνείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει πλέον ενταχθεί στις βασικές δομές κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα σπουδών. «Την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι ανισότητες γίνονται όλο και πιο έντονες, στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στη μάθηση και τη γνώση» δήλωσε η αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου, σημειώνοντας ότι όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και πραγματοποιούνται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι δωρεάν για 16.000 Αθηναίους που συμμετείχαν.   

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Οι 76 βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων φιλοξενούν περίπου 5.500 παιδιά, σε άψογες παιδαγωγικές συνθήκες, ενώ όλο και περισσότερες οικογένειες απαλλάσσονται από τα δίδακτρα, αφού το ετήσιο όριο ανέβηκε στις 15.000 ευρώ. «Σε ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό περιβάλλον, οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν πολύτιμο στήριγμα για τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά της Αθήνας, ενώ τα μαγειρεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου είναι σε θέση να στηρίξουν και φέτος τις ανάγκες μαθητών αλλά και γερόντων που έχουν ανάγκη» δήλωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Πόπη Γιαννοπούλου.

ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΙΑΣ

Στις 25 Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων, συμμετέχουν πάνω 5.000 κάτοικοι της Αθήνας. Από το 2015, οι Λέσχες Φιλίας αναβαθμίστηκαν μέσω: α) της ενίσχυσης της αυτοδιαχείρισής τους (νέος κανονισμός λειτουργίας) και β) της υλοποίησης πλήθους ιατρικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών (και των παιδιών τους): Από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί 131 άτομα συνολικά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

• Προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας, το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», η παρουσία ψυχολόγου σε κάθε Δημοτικό Ιατρείο.

• Επαγγελματική συμβουλευτική στους ωφελούμενους του Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζονται από την Πρότυπη Δομή Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών με στόχο την επαγγελματική επανένταξη (Job center), η οποία μεταξύ άλλων εξασφαλίζει τη διασύνδεση τους με πιθανούς εργοδότες. Κατά την 6μηνη πιλοτική λειτουργία του Job Center (Φεβρουάριος– Ιούλιος 2017) οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 88, εκ των οποίων 10 έχουν ήδη βρει μόνιμη εργασία, στην οποία και παραμένουν.

• Συνδυασμός της επιδότησης ενοικίου σε αυτόνομα διαμερίσματα με την επιχορήγηση της εργασιακής απασχόλησης, στο πρόγραμμα «Στέγαση-Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο υλοποιεί, μεταξύ άλλων φορέων, και ο δήμος Αθηναίων με 51 ωφελούμενους.

• Υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, μια συνεργασία της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και της Εταιρίας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

• Τον Αύγουστο του 2015 δημιουργήθηκε η πρώτη δομή φιλοξενίας στη χώρα με παραχώρηση δημοτικού χώρου στον Ελαιώνα σε 37 στρέμματα δημοτικής περιουσίας με δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 προσφύγων, στην οποία έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φιλοξενηθεί περίπου 12.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων πάνω από το 60% παιδιά.

• Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την υλοποίηση του Προγράμματος Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα συνολικά 3.299 άτομα, το 56% των οποίων είναι παιδιά. Στα διαμερίσματα του προγράμματος φιλοξενούνται ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ. «Η ομαλή ένταξη μεταναστών και προσφύγων στη ζωή της πόλης και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ένας ασαφής στόχος αλλά ένα καθημερινό μας μέλημα» τόνισε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.