Breaking News

Μυστήριο και αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πρωτοφανή οικολογική ζημιά προκάλεσε στο θαλάσσιο περιβάλλον η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανοιχτά της Σαλαμίνας, τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής. Τα αναπάντητα ερωτήματα πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν το ναυάγιο.

Αυτό, όμως, που μοιάζει να είναι ξεκάθαρο είναι τα εγκληματικά λάθη, οι παραλείψεις των ιθυνόντων, ακόμα και η ελαστικότητα ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων απέναντι στον έλεγχο του πλοίου και την εν γένει αντιμετώπιση της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπερήλικο πλοίο 45 ετών έλαβε έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας ειδικής σύνθεσης πληρώματος, με αποτέλεσμα αντί για 13 άτομα πλήρωμα που θα έπρεπε να τηρεί, να εμφανίζει τελικά 11, εκ των οποίων το μοιραίο βράδυ στο πλοίο να βρίσκονται δύο. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ακόμα και με πλήρωμα ασφαλείας, στο πλοίο θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται τουλάχιστον τα 2/3 του πληρώματος, δηλαδή τουλάχιστον επτά μέλη. 

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού), Γιώργος Νταλακογιώργος, ανέφερε στην «Καθημερινή»: «Αν στο πλοίο επέβαινε το προβλεπόμενο πλήρωμα, οι πιθανότητες να είχε αποτραπεί το ναυάγιο θα ήταν πολλαπλάσιες και πιθανότατα να μην είχε βουλιάξει. Θα είχε γίνει πιο γρήγορα αντιληπτή η εισροή υδάτων και θα ήταν ευκολότερη η επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ταχύτητα βύθισης του πλοίου, μέσα σε μόλις 18-20 λεπτά».

Επίσης, το πλοίο έφερε όντως πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που εκδόθηκαν από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων που υπάγεται στο υπουργείο Ναυτιλίας, Ωστόσο, αυτά είχαν λήξει από τις 27 Ιουλίου και είχε δοθεί δίμηνη παράταση συμμόρφωσης, δηλαδή μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι πλοία τέτοιου τύπου δεν παρακολουθούνται από κάποιον επίσημο νηογνώμονα. 

Απαντώντας στο θέμα αυτό ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης, είπε ότι ο έλεγχος των υπηρεσιών προκειμένου να δοθεί η παράταση ήταν ικανοποιητικός, γι’ αυτό και εγκρίθηκε. Αναφορικά με τα αίτια της βύθισης του πλοίου αυτά παραμένουν ένα μυστήριο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ράπτη δεν βρέθηκε ρήγμα στο κύτος του πλοίου και δεν υπάρχει διαρροή από το μηχανοστάσιο.

Πηγή: Καθημερινή