72 χρόνια από τον ατομικό όλεθρο στο Ναγκασάκι (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η δεύτερη ατομική βόμβα των Αμερικανών έπεσε στο Ναγκασάκι, σαν σήμερα, στις 9 Αυγούστου 1945, τρεις μέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, που ήταν και η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας...
72 χρόνια έχουν περάσει από τον ατομικό όλεθρο που προκάλεσαν οι βόμβες Little Boy και Fat Man στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235. Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο Ναγκασάκι. Εδώ η βόμβα ήταν άλλου τύπου και χρησιμοποιούσε ως γόμωση το πλουτώνιο. Η έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη από την προηγούμενη ωστόσο λόγω της γεωγραφικής θέσης του Ναγκασάκι, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά της βόμβας στη Χιροσίμα αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
Η χρήση αυτού του όπλου οδήγησε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου 1945.
Οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ο οποίος την έλαβε με την αιτιολογία ότι οι ρίψεις αυτές θα έφερναν γρήγορο τέλος στον πόλεμο και ότι τα θύματα από τις βόμβες θα ήταν λιγότερα από μια ενδεχόμενη απόβαση στην Ιαπωνία ή από τη συνέχιση του πολέμου. Οι συνέπειες όμως ήταν τεράστιες ενώ υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν μια επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως προς τη Σοβιετική Ένωση.
Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Όμως οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 90.000 - 166.000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε ξεπεράσει τα 200.000 θύματα ενώ εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν.
Οι επιζώντες της καταστροφής ονομάστηκαν «χιμπακούσα», που σημαίνει, «αυτοί που επλήγησαν από την έκρηξη». Οι ατομικές βόμβες σημάδεψαν τις ζωές τους για πάντα.
Στο βίντεο που ακολουθεί, το υλικό προέρχεται από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos και δείχνει την τελική προετοιμασία και φόρτωση της πυρηνικής βόμβας στο αεροπλάνο που θα αφανίσει το Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945.
Το βίντεο είναι χωρίς ήχο και δείχνει την έκρηξη από το παράθυρο συνοδευτικού αεροπλάνου...