Υπουργείο Παιδείας: Επιταχύνεται η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γνωστοποιεί, με ανακοίνωσή του, ότι επιταχύνεται η αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, με νομοθετική πρωτοβουλία. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Περισσότερες από 2.000 αιτήσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών επαγγελματικής ισοδυναμίας εξέτασε από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ενώ με νομοθετική πρωτοβουλία το ΥΠΠΕΘ επιταχύνει και απλοποιεί το έργο του, προκειμένου να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον το φαινόμενο συσσώρευσης αιτήσεων ενδιαφερομένων και η πολυετής αναμονή των αιτούντων.
Πιο συγκεκριμένα, με τροποποίηση του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78) η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης για όμοιες περιπτώσεις, απλουστεύεται μέσω της «απλοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης» από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η νέα αυτή διαδικασία ισχύει για περιπτώσεις όπου υπάρχει προηγούμενη θετική κρίση του Συμβουλίου για περίπτωση όμοια με την κρινόμενη.
Με τη ρύθμιση αυτή αποσυμφορείται το ΣΑΕΠ, το οποίο πλέον επιλαμβάνεται μόνο των υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει αποφανθεί το ίδιο στο παρελθόν.
Ως εκ τούτου, επιτυγχάνεται αφενός η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τον πολίτη και αφετέρου η εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινων πόρων για τη διοικητική υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα 01/2016-01/2017, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, το ΣΑΕΠ εξέτασε συνολικά 1.846 αιτήσεις –ενώ κατά την τριετία 2013-2015 είχαν εξεταστεί μόλις 1.537 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τελευταίες κυβερνητικές ανασυγκροτήσεις το ΣΑΕΠ δεν ανέστειλε επί μακρόν την λειτουργία του, όπως γινόταν στο παρελθόν. Η ομηρεία των χιλιάδων οικογενειών που, από το 2013 περίμεναν το «εισιτήριο» για την αγορά εργασίας που τους είχαν υποσχεθεί, έληξε χάρις σε νομοθετικές παρεμβάσεις αυτής της κυβέρνησης και στην υπεύθυνη στάση των διοικητικών υπαλλήλων.
Το ΣΑΕΠ συστάθηκε με το ΠΔ 38/2010 (ΦΕΚ 78 Α’) και λειτουργεί με όλες τις προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρα περί συλλογικών οργάνων).
Εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεών του από αιτούντες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς και υποθέσεις εξ αναβολής από προηγούμενη συνεδρίαση. Τέλος, το ΣΑΕΠ εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μετά την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου.»