ΠΟΕΕ-ΥΤΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα στον κλάδο του τουρισμού (photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, καθώς, όπως αναφέρει, «παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων και μισθολογική ανισότητα». Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Ολομέλεια Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας στην συνεδρίαση της εκτίμησε τις εξελίξεις στον κλάδο του Επισιτισμού Τουρισμού διαπιστώνοντας ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αποφασίσαμε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 20 Ιουλίου 2017 ως ελάχιστη αντίδραση για:
• Για την απόλυτη διάψευση όσων προσδοκιών αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων υπόσχονταν η Κυβέρνηση και τη μη αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751€. Αντ' αυτού συνεχίζεται ο κρατικός παρεμβατισμός στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο περιεχόμενο των ΣΣΕ με κατάργηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων των συλλογικών ρυθμίσεων, της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων μέσω ενώσεων προσώπων αυτά τα αντιδημοκρατικά μορφώματα έρμαια των εργοδοτών, που συστήνονται χωρίς καμία εγγύηση δημοκρατικής εκλογής και λειτουργίας.
• Για τη στοχοποίηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που αποκατεστάθη με αποφάσεις των ανώτατων εθνικών Δικαστηρίων και μοναδικό εργαλείο συλλογικής διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες.
• Για την υπέρμετρη ευελιξία και αλλοίωση των κανόνων προστασίας της πλήρους απασχόλησης και τη διευκόλυνση με τη νέα νομοθεσία των ομαδικών απολύσεων.
• Για την άνιση μεταχείριση των νέων σε ηλικία εργαζομένων με την εξαίρεσή τους από την εργατική νομοθεσία και την επιβολή υποκατώτατων αμοιβών κάτω από τα όρια της φτώχειας.
• Για την προγραμματισμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση την ακρίβεια και την επιβολή πολλαπλών μειώσεων στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές.
• Για την αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αυθαίρετο νέο κούρεμα στο εφάπαξ που κατέληξε και κάτω από τη σημερινή αξία των εισφορών των ασφαλισμένων αλλά και με παράλληλη κατάργηση της 20ετίας.
• Για την εξαίρεση των ειδικοτήτων του κλάδου από την ασφαλιστική κλάση των Β.Α.Ε. αλλά και την κατάργηση της συμβολής των Βαρέων στον συνταξιοδοτικό μισθό.
• Για την αποκατάσταση της επιδότησης ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο.
• Για τη πλήρη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στον Τουρισμό.
• Για την υπερενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία και του διευθυντικού δικαιώματος και την επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν αποικίες ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων.
• Για τις «ναυαρχίδες» της ελληνικής ξενοδοχείας, τα αιφνίδια λουκέτα και τους επενδυτές που θεωρούν τη χώρα ειδική οικονομική ζώνη για να πετούν στο δρόμο και την ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους συνθλίβοντας την επιβίωση των οικογενειών τους.»