Η δήλωση του Κρέτσου για την ανακοίνωση της Digea
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
O Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρει σε δήλωσή του για την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Digea:
«Το Δελτίο Τύπου της Digea προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα και δικαιώνει την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας, όπως αυτή χαράσσεται από την παρούσα κυβέρνηση.
Αφενός, επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε HD και SD) έως το τέλος του 2021, δεδομένης της αναγνώρισης από τη Digea ότι 1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη λήψη τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας.
Αφετέρου, τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας.
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας που κατέχουν παλαιάς τεχνολογίας συσκευές ανήκουν κατά τεκμήριο στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τέλος, όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από την ανακοίνωση της DIGEA o Αντιπρόεδρός της Πάνος Κυριακόπουλος γνωστοποίησε ότι ο ψηφιακός πάροχος δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση με την ΕΡΤ η οποία λήγει τον επόμενο Οκτώβριο, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης της ΕΡΤ για τη μη διεξαγωγή διαγωνισμού για την προμήθεια πομπών επίγειας ψηφιακής εκπομπής.
Δείτε το Δελτίο Τύπου της DIGEA, με τίτλο «Ψηφιακή Τηλεόραση στην Ελλάδα: παρόν και μέλλον»:
«• Έτοιμη η ελληνική αγορά για τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος σε Υψηλή Ευκρίνεια
• Στο 100% η κάλυψη των προβλεπόμενων από την Πολιτεία περιοχών με ψηφιακό σήμα
• Η τιμολόγηση των καναλιών γίνεται βάσει τεχνοοικονομικού μοντέλου που ορίζει η ΕΕΤΤ
Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο στο φάσμα και δίνοντας τη δυνατότητα εκπομπής περισσότερων καναλιών, υποστηρίζοντας στην πράξη τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην τηλεόραση.
Όπως ειδικότερα ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης, η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο εκπομπής είναι διαρκής και η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων μοναδική.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπικής Ευκρίνειας). Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κάλυψη που παρέχει το δίκτυο της Digea. Όπως διευκρινίστηκε η Digea καλύπτει στο 100% αυτό που η Πολιτεία καθόρισε ότι πρέπει να καλύπτεται, μέσω του Χάρτη Συχνοτήτων. Η εταιρεία, οφείλει να καλύπτει βάσει της αδείας της το 95% του πληθυσμού. Βάσει μετρήσεων της ΕΕΤΤ το 97% του πληθυσμού της χώρας, έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης της Ευρώπης καθώς ο μέσος όρος κάλυψης για τα ιδιωτικά δίκτυα σε 11 χώρες της Ευρώπης είναι στο 91,6%.
Λεπτομερής ήταν και η ενημέρωση για την τιμολόγηση της εκπομπής των καναλιών. Όπως αναφέρθηκε, η τιμολόγηση για την εκπομπή του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, γίνεται βάσει συγκεκριμένου Μοντέλου το οποίο έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και περιγράφεται στην άδεια λειτουργίας της εταιρείας.
Το Μοντέλο αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια τα οποία θα χρειαζόταν να επενδύσουν πολλαπλάσια εάν υλοποιούσαν μόνα τους το αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής. Βάσει του Μοντέλου, ένας περιφερειακός σταθμός στην Περιφερειακή Ζώνη των Δωδεκανήσων με εκπομπή σε 25 κέντρα καταβάλει μηνιαίο τίμημα ύψους 1.400 ευρώ (περιλαμβάνει κόστος συχνοτήτων, μηχανημάτων, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης δικτύου κλπ).
Τέλος, στα πλαίσια της απόδοσης τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (2ο ψηφιακό μέρισμα) τονίστηκε ότι η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί πρακτική όλων των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της Ε.Ε. για βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Από την άποψη αυτή υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης αντίστοιχου εθνικού οδικού χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει στον Έλληνα τηλεθεατή να έχει εφάμιλλη εμπειρία με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας όσο και στο πλήθος των επιλογών που του προσφέρονται.»