Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση σε δεκάδες χώρες από χάκερς για λύτρα! (video+photo)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με αποτέλεσμα χιλιάδες υπολογιστές σε διάφορες τοποθεσίες του πλανήτη να έχουν κλειδώσει. Το πρόγραμμα που κλείδωσε τους υπολογιστές απαιτεί 300 έως 600 δολάρια σε αντιστοιχία Bitcoin.
Σύμφωνα με το BBC τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από του hackers πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο οι hackers, που ήταν γνωστοί ως "The Shadow Brokers", ισχυρίστηκαν ότι τα έκλεψαν και τα απελευθέρωσαν στο διαδίκτυο. Τον περασμένο Μάρτιο η Microsoft κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα για την προστασία από ανάλογα κακόβουλα λογισμικά, ωστόσο πολλά συστήματα ενδέχεται να μην έχουν ενημερωθεί.
Πόσο μεγάλη είναι η επίθεση; Έχουν αναφερθεί προβλήματα σε 99 χώρες (!) σύμφωνα με το BBC (το Euronews κάνει λόγο για περισσότερες από 100), συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ταϊβάν.
Η εταιρία ασφάλειας Cyber-security Avast κάνει λόγο για 75.000 περιπτώσεις μόλυνσης σε όλο τον κόσμο από το πρόγραμμα γνωστό ως WannaCry και παραλλαγές αυτού του ονόματος.
¨Ήταν πρωτοφανής σε κλίμακα η κυβερνητική επίθεση που έπληξε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο" λέει η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της Ευρώπης.
¨Ήταν πρωτοφανής σε κλίμακα η κυβερνητική επίθεση που έπληξε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο" λέει η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της Ευρώπης.
Αρχικά η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Μάλιστα νοσοκομεία και γιατροί αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τους ασθενείς και να ακυρώσουν τα ραντεβού.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει τις περισσότερες μολύνσεις λογισμικών συστημάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι "έχει εντοπίσει τον ιό" σε προσωπικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Windows.
Ορισμένες ισπανικές επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένου του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Telefonica, της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberdrola και του παρόχου υπηρεσιών φυσικού αερίου Gas Natural - προσβλήθηκαν από τη μόλυνση.
Η Portugal Telecom, η εταιρεία παράδοσης FedEx και η Megafon, το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία, δήλωσαν επίσης ότι επηρεάστηκαν.
Από την πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση επλήγη και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.
Από την πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση επλήγη και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.
Ποιος είναι πίσω από την επίθεση; Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μια αδυναμία στα συστήματα της Microsoft εντοπίστηκε από την NSA και έλαβε το όνομα EternalBlue. Στη συνέχεια, τα εργαλεία της NSA τα έκλεψε μια ομάδα hackers γνωστή ως "The Shadow Brokers", η οποία επιχείρησε να τα πουλήσει σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία. Κατόπιν, ωστόσο, άφησαν τα εργαλεία ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, απελευθερώνοντας έναν κωδικό πρόσβασης για την κρυπτογράφηση στις 8 Απριλίου. Οι hackers μάλιστα δήλωσαν ότι είχαν δημοσιεύσει τον κωδικό πρόσβασης ως "διαμαρτυρία" για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η Microsoft δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μηχανικοί της είχαν προσθέσει ανίχνευση και προστασία από το WannaCry και πως η εταιρεία πρόσφερε βοήθεια στους πελάτες της.
Πώς λειτουργεί το κακόβουλο λογισμικό; Σε αντίθεση με πολλά άλλα κακόβουλα προγράμματα, αυτό έχει τη δυνατότητα να μετακινείται από μόνο του σε ένα δίκτυο. Οι περισσότεροι άλλοι ιοί βασίζονται στους ανθρώπους για να εξαπλωθούν, με την εξαπάτησή τους να κάνουν κλικ σε ένα συνημμένο που φιλοξενεί τον κώδικα επίθεσης. Αντίθετα ο ιός WannaCry κυνηγάει ευάλωτα μηχανήματα και τα μολύνει άμεσα.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.
Πληροφορίες από: BBC.com