Breaking News

Σαν σήμερα αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1827, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα της γιορτής του.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1780 (ή 1782) στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. 

Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μαυρομματιώτη, που ήταν ο πρώτος σύζυγός της, έγινε καλόγρια (γι' αυτό και του έμεινε η προσωνυμία «ο γιος της καλογριάς»).

Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας τον διασυρμό μιας παράνομης σχέσης και πέθανε όταν ήταν οκτώ ετών.

Στην παιδική του ηλικία έλαβε το προσωνύμιο Καραϊσκάκι δηλαδή το άτυχο Καραϊσκόπουλο, λόγω της ορφάνιας του και της παραμέλησής του από τον πατέρα και τα αδέλφια του. Ο ίδιος υπέγραφε επίσημα Καραΐσκος όπως φαίνεται και στη σφραγίδα του του 1816.

Ο θάνατός του

Στις 21 Απριλίου του 1827 οι ελληνικές δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει στο Φάληρο για να αντιμετωπίσουν σε μία ακόμη μάχη τον Κιουταχή. Την αρχιστρατηγία είχαν αναλάβει οι Άγγλοι φιλέλληνες Ριχάρδος Τσορτς και ο Τόμας Κόχραν, με απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας. Ο Καραϊσκάκης είχε διαφωνήσει με το σχέδιο της κατά μέτωπον επίθεσης και είχε αποσυρθεί στη σκηνή του άρρωστος.

Την επομένη κάποιοι Έλληνες στρατιώτες επιτέθηκαν χωρίς διαταγή κατά του στρατοπέδου του Κιουταχή. Για να μη γενικευθεί η σύγκρουση, ο Καραϊσκάκης βγήκε από τη σκηνή του και κατευθύνθηκε έφιππος προς το σημείο της συμπλοκής γύρω στις 4 το απόγευμα. Μία σφαίρα, όμως, τον βρήκε στο υπογάστριο και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Καραϊσκάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 το πρωί της 23ης Απριλίου 1827, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο. Αναφέρεται πως όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε το θάνατο του Καραϊσκάκη "κάθισε σταυροπόδι" και μοιρολογούσε σαν γυναίκα...

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο θάνατος του Καραϊσκάκη οφειλόταν σε δολοφονική ενέργεια, είτε με υποκίνηση των Άγγλων, που ήθελαν τον περιορισμό της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, είτε του μεγάλου αντιπάλου του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.

Η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, που προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση - την τότε ΝΕΡΙΤ - στις 25 Μαρτίου του 2015, ακολούθησε το δρόμο προς την δόξα του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Ο «γιος της καλογριάς» πριν γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της επανάστασης, έζησε πολύ δύσκολες στιγμές. Από παιδί σχημάτισε συμμορία με συνομίληκούς του, μαζί με τους οποίους έκλεβε κυρίως ζώα, για να καταφέρει να επιβιώσει.

Η «Μηχανή του Χρόνου» κατέγραψε την ενηλικίωση του Καραϊσκάκη στην αυλή του Αλή Πασά και τη μετέπειτα δράση του, δίπλα στον θρυλικό κλέφτη Κατσαντώνη. 

Μέσα από αναπαραστάσεις «ζωντάνεψαν» οι θρυλικές μονομαχίες και οι μεγάλες αναμετρήσεις του ρουμελιώτη οπλαρχηγού, απέναντι στα οθωμανικά στρατεύματα στα βουνά των Αγράφων. Ο κλεφταρματωλός που δεν δίστασε να εξοντώσει μαζί με άλλους τον τρομερό Βεληγκέκα, που πάλεψε εναντίον του Κιουταχή και αρνήθηκε τα πλούτη που του χάριζαν οι πασάδες της Ρούμελης.

Η εκπομπή ανέδειξε επίσης άγνωστες στιγμές και πρόσωπα της ζωής του Καραϊσκάκη, όπως την νεαρή Μαριώ που τον ακολουθούσε παντού, τα έντονα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τις στρατηγικές μάχης που χρησιμοποιούσε για να πετύχει τους σκοπούς του. Μέσα από ντοκουμέντα σκιαγραφήθηκε η στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και η έχθρα του με διάφορους πολιτικούς της εποχής.

Ο θάνατος του Καραϊσκάκη μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο καθώς οι ιστορικοί θέτουν το ερώτημα «δολοφονία ή θάνατος στο πεδίο της μάχης», κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών. Ο ίδιος πριν ξεψυχήσει ζήτησε η «ψυχή του να πάει στην Κούλουρη», στη σημερινή Σαλαμίνα, από την οποία τα οστά του μεταφέρθηκαν - έπειτα από πολλές περιπέτειες - σε μνημείο έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Φαλήρου.

Στην εκπομπή μίλησαν οι ιστορικοί: Θάνος Βερέμης, Μαρία Ευθυμίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νίκος Γιαννόπουλος, Ανάργυρος Φαγκρίδας, Άννα Κάνδια και οι ιστορικοί ερευνητές Δομήνικος Βερίλης, Νικόλαος Βλάχος, Παναγιώτης Κουφάκης, Δημήτρης Γιώτης, Γεώργιος Πραχαλιάς, Θανάσης Τουλούπας, ενώ στα γυρίσματα συμμετείχαν οι σύλλογοι: Φουστανελοφόροι Ράξας Τρικάλων, Ιππικός Όμιλος Τρικάλων Βουκεφάλας και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καραϊσκάκης.


Με πληροφορίες από: sansimera.gr - wikipedia