Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούνδουρο (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και άνθρωποι που θαύμαζαν το έργο του είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες, στο Νίκο Κούνδουρο, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, η Λυδία Κονιόρδου, ο Μανώλης Γλέζος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Μανούσος Μανουσάκης και πολλοί άλλοι έδωσαν το "παρών" στην κηδεία που πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, σε δήλωση της στον ιστότοπο του υπουργείου, αναφέρει για τον θάνατό του:
«Ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε ο σκηνοθέτης που μόλις με την δεύτερη ταινία του, τον θρυλικό «Δράκο» άλλαξε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ένας ακούραστος δημιουργός που ανανεωνόταν από ταινία σε ταινία. Από την λυρική απλότητα στις «Μικρές Αφροδίτες» μέχρι τον πειραματισμό του «Vortex» και από τον κινηματογράφο- ντοκουμέντο στα «Τραγούδια της φωτιάς» μέχρι το αισθητικό επίτευγμα του «Μπορντέλο», από την ιστορία ως πληγή στο «1922» και την ιστορία ως σπαρακτικό ποίημα στο «Μπάυρον: Μπαλλάντα για ένα δαίμονα», ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε ένας καλλιτέχνης που εφεύρισκε τον εαυτό του κάθε φορά από την αρχή. Περισσότερο όμως από οποιαδήποτε άλλη του ταινία, ο «Δράκος» στέκει μέχρι και σήμερα αγέραστος, γοητεύοντας με την ίδια ένταση, ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ως τεκμήριο μιας εποχής, ως έργο - αναφορά για οποιαδήποτε μελλοντική γενιά.
Ο Νίκος Κούνδουρος εκπροσώπησε τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967, βραβεύτηκε σε πολλά ελληνικά και ξένα φεστιβάλ ενώ κόπιες των ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης.
Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα που δεν φοβήθηκε ποτέ να παρέμβει στον δημόσιο λόγο εκφράζοντας με σθένος την προσωπική του άποψη. Ένα σθένος που μπορεί κανείς να συναντήσει με την ίδια αμείωτη ζωντάνια και στα βιβλία του, στην αυτοβιογραφία του όσο και στην αλληλογραφία και τα ημερολόγια του τα οποία πρόσφατα εξέδωσε.
Σήμερα αποχαιρετούμε τον Νίκο Κούνδουρο αλλά οι εικόνες μιας ολόκληρης εποχής θα μείνουν για πάντα διαφυλαγμένες στις ταινίες του. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τη σύζυγό του Σωτηρία Ματζίρη και τα παιδιά του Σήφη και Διαλεχτή καθώς και στους οικείους του».
Δείτε στο βίντεο πλάνα από την κηδεία που κατέγραψε η κάμερα του newsit.
Δείτε στο βίντεο πλάνα από την κηδεία που κατέγραψε η κάμερα του newsit.