Νίκος Παππάς στη «Le Figaro»: «Δεν θα υποχωρήσω. Πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο»
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην καθημερινή εφημερίδα της Γαλλίας "Le Figaro" παραχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με ανακοίνωσή της δημοσιεύει το άρθρο της εφημερίδας με τη συνέντευξη του υπουργού, το οποίο έχει τίτλο "Ελλάδα: Μάχη γύρω από τη μεταρρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου". Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:
Ο Υπουργός θέλει να ολοκληρώσει το έργο του, παρά το εμπόδιο της Δικαιοσύνης που αποδυνάμωσε την κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες. Ο Νίκος Παππάς, Υπουργός Επικρατείας, είναι, ωστόσο, το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και θεωρείται άτομο με μεγάλη επιρροή στην Kυβέρνηση. Εντούτοις, δρομολογώντας την μεταρρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού ιδιωτικού τοπίου, δέχθηκε τα πυρά του Τύπου και της κοινής γνώμης. «Δεν επιδιώκω να είμαι αρεστός», δηλώνει σε αποκλειστικότητα στην εφ. Figaro. «Είμαι ο Υπουργός ο οποίος, για πρώτη φορά, "κατάφερε" να πληρώσουν 60 εκ. ευρώ οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, για διαφημιστικούς φόρους και εκπομπές σήματος που δεν είχαν ποτέ καθοριστεί».
«Και τώρα, ήταν έτοιμοι να πληρώσουν € 250 εκατομμύρια ευρώ για τις άδειες. Δεν θα υποχωρήσω, αναμένω επικρίσεις», δηλώνει, αποφασισμένος να ξαναβάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, το ελληνικό "Matignon", οι κρίσιμες συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Και η αιτία; Για την ρύθμιση του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, στο οποίο κανένα κανάλι δεν διαθέτει πραγματική άδεια εκπομπής εδώ και 27 χρόνια, η Κυβέρνηση ξεκίνησε δημοπρασία για 4 άδειες, και μετά από μια διαδικασία για την οποία ασκήθηκε ευρεία κριτική, οι οποίες και χορηγήθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομίλων ή κατασκευαστικών εταιρειών. Αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε αυτή τη διαδικασία και ανέθεσε την αρμοδιότητα στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Αυτή η απόφαση είναι ‘"άδικη" για τον Υπουργό που υπολόγιζε να καταβάλλει τα έσοδα από τη δημοπρασία σε κοινωνικά έργα, αλλά αρνείται να δηλώσει ηττημένος.
«Αρχικά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν, βεβαίως, αρνητική αλλά οι δικαστές φάνηκαν διχασμένοι πάνω στο θέμα. Υιοθέτησαν την αντισυνταγματικότητα με 14 ψήφους, έναντι 11, πράγμα που σημαίνει ότι για κοντά δύο ψήφους θα είχαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη, κανείς δεν ήθελε να ακούσει για άδειες και ακόμη λιγότερο, να πληρώσει γι 'αυτές. Σήμερα, ακόμη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, η οποία μας πολεμάει από την αρχή, δεν αμφισβητεί αυτό το δεδομένο. Έχει, συνεπώς, συντελεστεί πρόοδος στην πολιτική σκηνή ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι ήρεμος», διαβεβαιώνει ο Νίκος Παππάς.
Ξεκινώντας πάλι από το μηδέν
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είναι στην πραγματικότητα η πρώτη γύρω από τα ραδιοτηλεοπτικά. Το 2010, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι είναι αδύνατο να παραταθεί η εκπομπή σήματος των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν άδειες. «Η απόφαση αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Αποτέλεσμα: για είκοσι επτά χρόνια, όλα τα κανάλια εκπέμπουν παράνομα», διαμαρτύρεται ο υπουργός. «Κανείς δεν πληρώνει και οι αρμόδιοι για τα ΜΜΕ υπουργοί στις διαδοχικές κυβερνήσεις υπέγραφαν πάντα παρατάσεις των αδειών, παράνομα. Εγώ δεν το έκανα.»
Παρά τις εντάσεις στο Κοινοβούλιο, ο Νίκος Παππάς δεν εντυπωσιάζεται όταν η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές. «Το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο εμποδίζει την εκλογή Προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την ολιγαρχία των μέσων ενημέρωσης την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό», λέει ο Νίκος Παππάς. «Νομίζω ότι αύριο θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Στη συνέχεια, το ΕΣΡ θα ξεκινήσει όλη τη διαδικασία αδειοδότησης. Αναλαμβάνω την υποχρέωση να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, κάθε είδους τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης που είναι απαραίτητη για αυτό.»
Η Κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες, η νέα διαδικασία θα πάρει χρόνο, καθώς θα πρέπει να γίνουν πάλι όλα από το μηδέν. Επί του παρόντος, επτά ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας κανάλια και σχεδόν 120 περιφερειακοί σταθμοί εκπέμπουν με προσωρινές άδειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Νίκος Παππάς διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, ακόμη και αν δεν είναι πια άμεσα υπεύθυνος για αυτή τη μεταρρύθμιση.