Breaking News

Πρόταση για κατάργηση των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πρόταση για την κατάργηση των ειδικών μαθημάτων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έκανε ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Η πρόταση έχει σταλεί στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα οποία καλούνται μέχρι αύριο Παρασκευή να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο, «σε επόμενο στάδιο να προβούμε σε περαιτέρω επαφή για την υλοποίηση τυχόν αλλαγών από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017».

Η κατάργηση των εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα αφορά κυρίως τα τμήματα ξένων Φιλολογιών των ΑΕΙ και τα Πολυτεχνικά Τμήματα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα ειδικά μαθήματα:

- Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Θα ήταν ευπρόσδεκτο από την εκπαιδευτική κοινότητα να μειωθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα και άρα αυτή η παρατεταμένη εξεταστική διαδικασία των υποψηφίων, πολλοί εκ των οποίων μετακινούνται από μακρινές αποστάσεις για να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα (π.χ. νησιά προς Αθήνα).

- Ενδεχομένως, ο υπάρχων τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του γνωστικού αντικειμένου των αντίστοιχων τμημάτων (π.χ. χαμηλό ή υψηλό ή αντίστοιχο επίπεδο εξέτασης).

- Τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται και το επίπεδο εξέτασής τους δεν διδάσκονται στα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εξωσχολική προετοιμασία.

- Με την επιτυχή εξέταση στα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πριμοδοτούνται με πολλά μόρια και έτσι εισάγονται στα αντίστοιχα τμήματα, ακόμη και με πολύ χαμηλές επιδόσεις στα κύρια μαθήματα.

- Ειδικά για τις ξένες γλώσσες, η εξέταση των υποψηφίων σε αυτές φαντάζει παρωχημένη, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι κατέχουν αναγνωρισμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, το οποίο μόνο του θα μπορούσε να είναι επαρκές για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα.