Τέλος οι Εφορίες από το 2016
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μία πρώτη εικόνα των αλλαγών που θα επέλθουν στην εφορία και στις σχέσεις της με τους πολίτες, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Όπως δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
1) Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών: πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά στη ζωή μας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:
- Κληρώσεις και φορο-μπόνους για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Το ύψος τους θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού, σε συμφωνία με την Τρόικα των ελεγκτών.
- Κίνητρα στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Μπορεί δηλαδή για τον λογαριασμό αυτό να ισχύει αυξημένο ακατάσχετο όριο ή και πλήρης απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.
- Θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μειώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.
2) «Κλείσιμο» των ΔΟΥ για τις πολίτες: οι συναλλαγές θα γίνονται από το 2016 μόνον ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έκδοση και διαβίβαση εγγράφων που προβλέπεται μεν ήδη στο Μνημόνιο (από το 2013) αλλά δεν έχει εφαρμοστεί και έτσι το υπουργείο Οικονομικών σπατάλησε 11,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να τα είχε εξοικονομήσει. Κυρίως όμως, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξοικονομήσει περίπου 6.000 υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στις συναλλαγές με το κοινό ΔΟΥ, ώστε να αξοποιηθούν στους ελέγχους. Ο αριθμός των ΔΟΥ θα καταργηθεί και οι πολίτες θα επικοινωνούν για τα θέματά τους μέσω ίντερνετ. Αν απαιτείται φυσική παρουσία και επαφή με τους εφόρους, θα κλείνεται τηλεφωνικά ραντεβού.