Breaking News

Αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ σε φαντάρο στην Κύπρο που έμεινε ανάπηρος

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αποζημίωση-μαμούθ επιδικάστηκε με απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου σε 26χρονο που έμεινε εγκεφαλικά ανάπηρος, μετά από θερμοπληξία που υπέστη όταν υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Δικαστής επιδίκασε συνολικά αποζημιώσεις ύψους 2.000.000 ευρώ για τον 26χρονο (σήμερα) Νεόφυτο, ο οποίος μετά το επεισόδιο παραμένει ανάπηρος και πλήρως εξαρτώμενος από άλλους. 

Ο Νεόφυτος είχε καταταγεί στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 2007 και 22 ημέρες αργότερα υπέστη θερμοπληξία, με αποτέλεσμα από τότε να βρίσκεται καθηλωμένος με 100% αναπηρία. 

Όπως αποδείχθηκε, ενώ ο στρατιώτης είχε καταταχθεί στην κατηγορία Ι4 λόγω παχυσαρκίας, εντούτοις, παρά τις διαταγές, εκτελούσε ασκήσεις με αποτέλεσμα να υποστεί θερμοπληξία λόγω της καταπόνησής του. Επίσης, ενώ υπήρχε σήμα από το Γενικό Επιτελείο λόγω ψηλών θερμοκρασιών να περιοριστούν οι ασκήσεις, εντούτοις αυτές συνεχίστηκαν με μόνο περιορισμό τη λήξη του μεσημεριανού προγράμματος. 

Επίσης εντοπίζεται αμέλεια για το γεγονός ότι ενώ έκανε εμετό και έχασε τις αισθήσεις του, δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο Νοσοκομείο που ήταν δίπλα αλλά αρκετές ώρες μετά. Την ημέρα που υπέστη τη θερμοπληξία, επικρατούσαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες, στη Λευκωσία που έφτασαν τους 43,5 βαθμούς. 

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο: «Οι επιπτώσεις στον Νεόφυτο στη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία του ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικές. Ενώ ήταν ένας υγιής νέος 18 ετών με πηγαίο χαμόγελο, με όλο το μέλλον μπροστά του, κατέστη πλήρως εξαρτώμενος από άλλους, με απρόσφορο χαμόγελο και του αποστερήθηκε για πάντα κάθε δυνατότητα για ζωή όπως τους άλλους νέους. Η παντελής έλλειψη κάθε ελπίδας για εpωτική ζωή, δημιουργία οικογένειας, εργασίας και κάθε τι άλλο που έχει οποιοδήποτε άλλο άτομο της ηλικίας του, δεν είναι μόνο σίγουρη αλλά και παντοτινή. Ο Νεόφυτος είναι στη ζωή αλλά χωρίς ζωή»...