Breaking News

Εικόνες φρίκης από στρατόπεδο εκπαίδευσης ελεφάντων στην Ινδία (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του, ο κόσμος μαζεύεται, η παράσταση αρχίζει και οι ελέφαντες κάνουν την εμφάνισή τους. 

Ο κόσμος και τα παιδάκια χειροκροτούν χαρούμενα με το θέαμα που αντικρίζουν. Μόνο που πίσω από τη λάμψη, το θέαμα που κρύβεται είναι φρικιαστικό.

Η έκθεση της Liz Jones στη Daily Mail αποκαλύπτει τις δραματικές στιγμές που περνούν εκατοντάδες ελέφαντες πριν και μετά την παράστασή τους.

Δεμένοι με αλυσίδες ξυλοφορτώνονται καθημερινά σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη ζούγκλα της νότιας Ινδίας. Ένα τέτοιο στρατόπεδο επισκέφτηκε και η Liz Jones για να διαπιστώσει από κοντά πως αντιμετωπίζονται τα ζώα.

"Δεν πιστεύω ότι ζουν ακόμη" επισημαίνει.  Στην είσοδο του ναού ο Devi είναι αλυσοδεμένος σε αυτό το σημείο για 35 χρόνια. 

Ένας από τους ελέφαντες, είναι δεμένος στα πίσω του πόδια σε ένα κούτσουρο και τα μπροστινά είναι δεμένα με μια αλυσίδα που βρίσκεται σε ένα δέντρο. Δεν μπορεί να φτάσει ούτε μέχρι το δοχείο με το νερό το οποίο ούτως ή άλλως είναι άδειο.


"Πόσο καιρό είναι αλυσοδεμένος;" ρωτά η Jones. "Για 20 χρόνια. Ποτέ δεν κυκλοφόρησε, ούτε καν για μια ώρα. Πριν 15 χρόνια του έσπασαν σκόπιμα το πόδι του για να τον υποτάξουν" παίρνει την απάντηση από έναν υπάλληλο.

Ένας άλλος έχει στερεωμένη πάνω από το κεφάλι του μια μεταλλική ράβδος ή οποία συνδέεται με το αυτί του. Αν κουνηθεί ξέρει ότι η ραβδος θα πέσει πάνω του και θα πληγωθεί. Το μάτι του ελέφαντα περιστρέφεται απελπισμένο.

Εικόνες συνηθισμένες στο στρατόπεδο ελεφάντων. Κάθε πρωί και κάθε βράδυ οι ελέφαντες χτυπιούνται βάναυσα έως και μία ώρα για να διατηρούνται φοβισμένοι και υποταγμένοι. Ένας ελέφαντας κλείνει τα μάτια του και τα δάκρυα τρέχουν στο πρόσωπό του.


"Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, κάθε ελέφαντας παίρνει μέρος σε 100 έως 150 φεστιβάλ και ταξιδεύει έως 3.720 μίλια με ένα φορτηγό. Συνήθως οι ελέφαντες είναι προσωρινά τυφλωμένοι ώστε να είναι σε κατάσταση πλήρους εξάρτησης από τους εκπαιδευτές τους στις παραστάσεις ενώ όταν τα αρσενικά είναι έτοιμα για ζευγάρωμα τους κάνουν ενέσεις για να καταστείλουν τις ορμές τους. Τρεις ελέφαντες πέθαναν από αυτό το λόγο το τρέχον έτος" προσθέτει ο υπάλληλος.


Και συνεχίζει "Η μόνη τροφή που τους δίνεται είναι ξερά φύλλα φοίνικα. Ένας ελέφαντας στην άγρια ​​φύση, τρώει μια μεγάλη ποικιλία από χόρτα, φρούτα, φύλλα και λαχανικά και πίνει 140 έως 200 λίτρα νερό την ημέρα. Εδώ, είναι τυχεροί εάν πίνουν δέκα λίτρα".

"Δεν μπορώ να παρακολουθώ πια, δεν μπορώ να είμαι άλλο σ'αυτό το μέρος. Από όλες τις ιστορίες κακοπoiησηs ζώων που έχω καλύψει τα τελευταία 30 χρόνια, αυτό είναι μακράν το χειρότερο" τονίζει απογοητευμένη η Jones.


Υπάρχουν σχεδόν 4.000 ελέφαντες σε αιχμαλωσία. Το 80 τοις εκατό από αυτούς βρίσκεται στην Κεράλα. Ρώτησα οικογένειες στο Guruvayur Temple της Ινδίας τι σκέφτονται για τους ελέφαντες. Ορισμένοι ήταν λυπημένοι ωστόσο οι περισσότεροι θεώρησαν ότι τα ζώα είναι μια χαρά (;) και γελούσαν. Ο καθένας τους είχε πληρώσει για να τους δει ενώ πολλές είναι και οι δωρεές για να συντηρείται κάτι τέτοιο.

"Η Wildlife SOS μου είπε ότι μπορεί να τους πάρει. Πρέπει να τους απελευθερώσει. Πρέπει να τους απελευθερώσει. Πρέπει να τους απελευθερώσει!" καταλήγει η Jones...