Breaking News

Telegraph: Κανείς δεν μπορεί να σώσει τους Έλληνες από τους Γερμανούς ψηφοφόρους

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα από τους ίδιους τους Γερμανούς ψηφοφόρους αναφέρει η Telegraph.

Οι Έλληνες θα αντισταθούν στη μεταρρύθμιση που τους επιβλήθηκε από το εξωτερικό  αλλά και οι Γερμανοί θα το απαιτήσουν. Έτσι η κατάσταση οδηγείται στη δυστυχία.

Μια βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα κόστιζε στην ουσία κάτι περισσότερο στους Γερμανούς φορολογούμενους από ότι ισχύει σήμερα αν γινόταν με τρόπο καθαρό από ειδικούς οικονομολόγους. Θα έμπαινε δηλαδή κάτι σαν φόρος αλληλεγγύης για την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόταση του  Clemens Fuest, πρόεδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), στο Mannheim. Ωστόσο οι Γερμανοί πολίτες δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με κάτι τέτοιο.

Οι γνώμες δείχνουν να είναι μοιρασμένες στη μέση. Το 46% υποστηρίζει την τρίτη δέσμη μέτρων διάσωσης για την Ελλάδα ενώ το 49% αντιτίθεται κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα ένας τέτοιος φόρος θα προκαλούσε δυσαρέσκεια και πιθανώς θα οδηγούσε στο δικό τους "Όχι" όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο φόρος αλληλεγγύης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δυτική Γερμανία, αλλά δεν προκάλεσε ούτε μεγάλη δυσαρέσκεια. Οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να επιχορηγήσουν την Ανατολική Γερμανία, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στο Λονδίνο είναι πρόθυμοι να επιχορηγήσουν τη Νοτιοανατολική Αγγλία και τις λιγότερο εύπορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά με εξαίρεση αν συντρέχουν πολύ ειδικές περιστάσεις (για παράδειγμα, μια χώρα να έχει πληγεί από μια φυσική καταστροφή), η αίσθηση της αλληλεγγύης, δεν επεκτείνεται αυτομάτως και σε άλλες χώρες, και αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη ελαττώματα σχεδιασμού της ευρωζώνης. 

Οι ιδρυτές του ευρώ έλπιζαν ότι ένα κοινό νόμισμα θα είχε συμβάλει στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ταυτότητας. Αυτό δεν έχει συμβεί και η ελίτ της πολιτικής δεν είναι πρόθυμη να το παραδεχτεί. Έτσι λοιπόν επιμένουν ενώ παράλληλα προσπαθούν να κρύψουν το πραγματικό κόστος των πολιτικών τους από τα εκλογικά τους σώματα.

Όταν οι Γερμανοί πολιτικοί προσπαθούν να παρουσιαστούν ως σκληροί στις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα, μην το παίρνετε τις μετρητοίς. Προσπαθούν απλά να κατευνάσουν τους ψηφοφόρους τους στη χώρα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Από την άλλη η ελληνική κρίση δεν θα λυθεί με αυτό το πακέτο καθώς τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας είναι πολύ βαθύτερα. Η ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετά παραγωγική και αυτό δεν μπορεί να λυθεί με λίγες παραμετρικές αλλαγές. Η οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση και η αναμόρφωση αυτή δεν θα συμβεί όταν γίνεται αντιληπτή ως μια επιβολή από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον δικό της τρόπο προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να επεμβαίνουν. Αλλά παράλληλα δεν μπορούν να σταματήσουν να επεμβαίνουν καθώς είναι συνδεδεμένοι με τις διαθέσεις των ψηφοφόρων τους

Αυτό είναι το βασικό δίλημμα και η ελληνική τραγωδία θα συνεχιστεί όσο η Ελλάδα παραμένει εντός της εωρωζώνης, καταλήγει το άρθρο που υπογράφει ο Dr Kristian Niemietz, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις απαντήσεις των Γερμανών πολιτών στην ερώτηση "πιστεύετε ή αμφιβάλλετε ότι θα τηρήσει η Ελλάδα τις περικοπές στον προϋπολογισμό της;". Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της... αμφιβολίας.