Breaking News

Θεσσαλονίκη: Η απίθανη ιστορία της ΔΕΘ από το 1926 μέχρι σήμερα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στο ρυθμό της ΔΕΘ κινείται τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη με πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. 

Μπορεί η ΔΕΘ να έχασε κάτι από την αίγλη του παρελθόντος ωστόσο δεν παύει να είναι ένα σημαντικό γεγονός για την συμπρωτεύουσα.

Η ιστορία της εμβληματικής έκθεσης, έχει πολλά απίστευτα περιστατικά, όπως τη δημιουργία του πρώτου φραπέ και τον χαμό που προκάλεσαν οι δωρεάν καραμέλες.

Τα «ανέκδοτα» της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται στο λεύκωμα «75 χρόνια επί 15 ημέρες» που έγραψε και επιμελήθηκε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, έπειτα από τετραετή έρευνα σε αρχεία και υλικό εφημερίδων. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της έκθεσης που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα:

1926: Ο Νικόλαος Γερμανός ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Εκθεσης, η οποία στεγαζόταν κατόπιν παραχωρήσεως του στρατού στο πεδίο του Αρεως, στην περιοχή Στρατηγείο. Kάλυπτε 7.000 τ.μ., συμμετείχαν 600 εκθέτες και είχε συνολικά 100.000 επισκέπτες.

1927: Ενα χρόνο μετά και ενώ όλα βαίνουν καλώς για τη 2η ΔΕΘ, η οποία είχε 200.000 επισκέπτες, το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η έκθεση βυθίστηκε στο σκοτάδι.

1928: Η πρώτη χρονιά που Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη ΔΕΘ. ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη, ερχόμενος από το Βελιγράδι και στο περίπτερο της ταπητουργίας του δωρίζουν ένα χαλί.

1929: Η εταιρεία Life Savers μοιράζει δωρεάν καραμέλες και καθότι οι Ελληνες είχαν μόλις βγει από μεγάλες στερήσεις, στο περίπτερο της έκθεσης επικράτησε πανζουρλισμός προκειμένου γονείς και παιδιά να εξασφαλίσουν τις λιχουδιές τους.

1935: Η 10η ΔΕΘ ήταν η πρώτη που έγινε χωρίς τον ιδρυτή της, αφού ο Γερμανός είχε φύγει από τη ζωή τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.

1941: Την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τα περίπτερα σαν αποθήκες, ενώ πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη ανατινάζουν τα κτίρια της ΔΕΘ. Η Έκθεση θα μείνει κλειστή για 10 ολόκληρα χρόνια.

1951: ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της ΔΕΘ και για αυτή διατέθηκαν 5 δις δρχ από τις Αμερικανικές Πιστώσεις και άλλο 1 δις για την διαφήμισή της.

1954: Το Αμερικανικό περίπτερο παρουσιάζει το πρώτο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες που βλέπουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους στο γυαλί.

1955: Η ΔΕΘ αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, σημαδεύεται από το διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Το περίπτερο της Τουρκίας στη ΔΕΘ κλείνει πριν ολοκληρωθεί η έκθεση.

1957: Ο Δημήτρης Βακόνδιος δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ

1960: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ιδέα του Λίνου Πολίτη και του Παύλου Ζάννα που υιοθετήθηκε αμέσως από την ΔΕΘ

1961: το Φεστιβάλ Τραγουδιού μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη

1963: Φωτιά στο περίπτερο της Πειραϊκής Πατραϊκής, λόγω βραχυκυκλώματος σε ηλεκτρικά καλώδια.

1964: Η Μις Κόσμος Κορίνα Τσοπέη, μαζί με τη Μις ΗΠΑ, Μπόμπι Τζόνσον, «καίνε» καρδιές στους χώρους της ΔΕΘ ενώ η Ελένη Ανουσάκη εμφανίζεται με τόσο προκλητικό ντεκολτέ, ώστε αστυνομικοί προσπαθούν να την εμποδίσουν να εισέλθει στο κτίριο διοίκησης για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

1966: νέος θεσμός στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΔΕΘ, η Μις Φεστιβάλ. Πρώτη νικήτρια η Βέρα Κρούσκα.

1971: την ημέρα των εγκαινίων της 36ης ΔΕΘ, στην θάλασσα της Αδριατικής κάηκε το μεγαλύτερο Ελληνικό φέριμποτ με δεκάδες νεκρούς.

Από το 1980 οι μέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ γινόταν συνεχώς λιγότερες και η έκθεση αποκτούσε περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα.
Πηγή: iefimerida.gr