Breaking News

Η ιστορία της Πρωτομαγιάς (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
H ιστορία της Πρωτομαγιάς αρχίζει από τα βάθη των αιώνων...

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και 8ωρο ωράριο.

Την 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1982 ενώ το 1893 διαδήλωσαν 2.000 άτομα ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Υπάρχει και η άλλη Πρωτομαγιά, η γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών και η ιστορία της έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορταζόταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Ωστόσο σήμερα ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα.

Κάποια από τα πιο γνωστά έθιμα της Πρωτομαγιάς:

Λουλουδένιο στεφάνι: Πρόκειται για ένα έθιμο που καθιερώθηκε από πολύ παλιά και συμβολίζει την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό μας. Κόβουμε λουλούδια όλων των ειδών τα πλέκουμε σε σχήμα στεφανιού και τα κρεμάμε στην πόρτα μας.

Το Μαγιόξυλο: Στην Κέρκυρα και στα γύρω χωριά οι κάτοικοι περιφέρουν ένα κομμάτι κυπαρισσιού το οποίο είναι σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με αυτό το μαγιόξυλο οι νέοι άντρες ντυμένοι με κάτασπρα πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στο δρόμο τραγουδώντας και εξυμνώντας το Μάη.

Το αμίλητο νερό: Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Τα νεαρά κορίτσια σηκώνονταν πολύ πρωί και πήγαιναν να φέρουν νερό από τα πηγάδια. Το ονόμαζαν δε, «αμίλητο» γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν καθόλου, το έφερναν σπίτι και πλενόντουσαν με αυτό για να έχουν καλή τύχη.