Breaking News

Στουρνάρας: Η τρόικα έπεσε έξω - Αν την άκουγα θα ήταν καταστροφή!

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα έχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από τον στόχο, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Τολμήστε για τη Δημοκρατία», στο Μέγαρο Μουσικής.

Ειδικότερα, επισήμανε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί θα είναι μια «πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» και άσκησε κριτική κατά της τρόικα και των προβλέψεων που έκανε από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «τον Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά. Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. 

Τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου», υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση ίσως καλύτερη κι από αυτή που περίμενα κι εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα», είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού. 

Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι ο οποίος χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία της Ελλάδας την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα. Παράλληλα όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην επέλθει εφησυχασμός μετά την επίτευξη του πλεονάσματος.