Ανατριχιαστικό αρχαιολογικό εύρημα στη Βουργουνδία
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με την αυγή του νέου χρόνου, Γάλλοι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν την 5μηνη ανασκαφή τους στην Βουργουνδία με ένα ανατριχιαστικό αρχαιολογικό εύρημα. Ενα πηγάδι στο οποίο βρίσκονταν οστά από τουλάχιστον 30 διαφορετικούς σκελετούς ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Η περιοχή Entrains-sur-Nohain ήταν στα βορειοδυτικά επικράτεια της φυλής των Αεντουι στο σταυροδρόμι ενός σημαντικού ρωμαϊκού οδικού δικτύου , και ήταν γνωστό ως τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Ινταρανούμ που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων αιώνων.
Το αρχαιολογικό έργο που ολοκληρώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά από 5 μήνες, αποκάλυψε σιδηρουργεία , ένα τμήμα της ρωμαϊκής οδού και μια σειρά από πέτρινα σπίτια. Οι εύποροι πολίτες διέθεταν εγκαταστάσεις κολύμβησης στο πίσω μέρος των σπιτιών τους με μικρά ιδιωτικά μπάνια και πηγάδια για την παροχή νερού.
Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής , αρχαιολόγοι είχαν ερευνήσει δύο από αυτά τα πηγάδια για τα οποία απαιτείται ειδική ανασκαφική ομάδα ώστε να καταγράψει κάθε λεπτομέρεια και υπό τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες.
Σε ένα πηγάδι με διάμετρο1,30 μέτρα και βάθος 4 μέτρα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ανθρώπινους σκελετούς θαμμένους σε παχύ στρώμα λάσπης. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα επρόκειτο για άμαχο πληθυσμό, ενώ η ραδιοχρονολόγιση πιθανότατα θα αποσαφηνίσει τα ακριβή αίτια του μαζικού θανάτου τους.
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα οστά προέρχονται από μία ταραχώδη εποχή, όπου οι διαμάχες για την εξουσία οδηγούσαν στην ισοπέδωση ολόκληρων χωριών και τις μαζικές σφαγές των κατοίκων τους. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για θύματα επιδημίας. Μία παλαιο- παθολογική μελέτη μπορεί να αποκαλύψει είτε ίχνη της ασθένειας είτε αμυντικούς τραυματισμούς προκειμένου να λύσει το μυστήριο της μαζικής ταφής.