Breaking News

Βόμβα από το ΔΝΤ: Εφάπαξ φόρος στις καταθέσεις για όλους ή νέο Μνημόνιο για 50 χρόνια

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κρίσιμο αναμένεται να είναι το αμέσως επόμενο διάστημα όχι μόνο για τη συνοχή της συγκυβέρνησης, αλλά και για την πορεία της οικονομίας. Και αυτό, γιατί, όπως επισημαίνουν, ξένοι αναλυτές, η χώρα δεν «απογειώθηκε» τον Ιούνιο όπως είχε προβλέψει ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε συζήτηση με τους βουλευτές του, τον Ιανουάριο του 2013.

Ως εκ τούτου εντείνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις και το ΔΝΤ μελετά την αποχώρησή του από το πρόγραμμα διάσωσης, βλέποντας την αναβλητικότητα αλλά και την απροθυμία των Ευρωπαίων να συζητήσουν τη μόνη εφικτή λύση: Το κούρεμα του χρέους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας NEWSBOMB, παράγοντες του ΔΝΤ δηλώνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ένα χρέος που αγγίζει τα 320 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο αλλά δεν είναι και διαχειρίσιμο σε μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση. Μάλιστα προσθέτουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και αν είναι πραγματικό, είναι πολύ ασθενές για να καλύψει την πληρωμή τόκων και να συνεισφέρει στη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι αλλά «κάνουν τα στραβά μάτια» επειδή οι Γερμανοί δεν έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν.

Σε περίπτωση που επιλεχθεί η λύση ενός νέου Μνημονίου, το ΔΝΤ εκτιμά πως πρέπει να δοθεί νέο δάνειο 13-15 δισ. ευρώ, επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε βάθος 50ετίας. Ωστόσο και πάλι, όχι μόνο το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά η Ελλάδα θα ζήσει μαύρες μέρες. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, αναμένεται να κορυφωθεί η κόντρα του ΔΝΤ με το Βερολίνο για αυτό το θέμα.

Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ κ. Γιόργκ Ασμουσεν ήδη έχει εκφραστεί εναντίον του ΔΝΤ ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης είναι μικρές για τη χώρα μας εφ' όσον το πολιτικό σύστημα δεν έχει βάλει «κόκκινες γραμμές».

Όπως αναφέρει η NEWSBOMB, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έρχονται ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις και διαψεύδονται οι ελπίδες για ανάκαμψη ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανεχθεί η κοινωνία πρόσθετα μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπολίτευση έχει καλλιεργήσει ανεδαφικές προσδοκίες για καταγγελία του Μνημονίου και επιστροφή στην προτεραία κατάσταση.
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία αυτοδύναμα ή κάνοντας συμμαχίες με ΔΗΜΑΡ ή ΑΝ.ΕΛ ή και τμήμα του ΠΑΣΟΚ θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του. Είτε θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη και σε σύγκρουση με το Βερολίνο ή θα αποδεχθεί τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, που θεωρείται αδιαπραγμάτευτη από τους δανειστές, και θα καταρρεύσει μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες.