Breaking News

Έκθεση - σοκ: Πείραμα η Ελλάδα για να σωθεί η Ευρωζώνη

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Μάιο του 2010, για το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Wall Street Journal». 

Η εφημερίδα αποκαλύπτει με έγγραφα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν τη σωτηρία της ευρωζώνης και όχι της Ελλάδας, όπως και τελικά αποδείχθηκε. Δηλαδή, με απλά λόγια, Μέρκελ και ΔΝΤ έπαιξαν με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Καταλυτικός ήταν και ο ρόλος του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν. 

Οπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, περίπου τα 3/4 των μελών του Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από σαράντα μη ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν τις μεγαλύτερες ενστάσεις στο σχέδιο του προγράμματος στήριξης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. «Πολλές χώρες είχαν αντιρρήσεις, τονίζοντας ότι όλο το βάρος της επώδυνης αυτής προσαρμογής θα έπεφτε στις πλάτες των Ελλήνων, ενώ άφηνε ανεπηρέαστους τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αλλοι πάλι ισχυρίστηκαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, αν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν κατά κάποιο τρόπο μέρος του χρέους της ταλαιπωρημένης χώρας» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όλοι γνώριζαν ότι αν και πολλοί στο Ταμείο πίεζαν προς μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό τελικά δεν έγινε. Και γι' αυτό τότε είχε θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία το ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους σε εκείνη τη φάση. Ορισμένοι από τους διαφωνούντες στη συνεδρίαση εκείνη του 2010, αλλά και μέλη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τοποθετήθηκαν πάνω από αυτά της Ελλάδας που βλέπει την οικονομία της να διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και την ανεργία να αγγίζει το 28%. Αυτό βοηθά στο να σχηματιστεί η σημερινή θέση του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με πρώην και νυν αξιωματούχους του οργανισμού. 

Μια άλλη ανησυχία που εκφράστηκε σε εκείνο το ιστορικό διοικητικό συμβούλιο ήταν το κατά πόσο οι προβλέψεις που είχαν γίνει για την πορεία της οικονομίας κι εν γένει των μεγεθών της ήταν ρεαλιστικές. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κίνας είχε δηλώσει τότε πως τα ρίσκα του προγράμματος είναι σημαντικά.