Breaking News

Τα στοιχεία της Ε.Ε δείχνουν ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες των εργαζομένων...

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ονομαστικούς όρους, από την αρχή του 2008 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2013, η Ελλάδα εμφάνισε συνολική κάμψη 30%(!), η Πορτογαλία γύρω στο 10% (και λίγο χαμηλότερα), ενώ στο σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης παρατηρήθηκε άνοδος (πάνω από 10% κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ, αύξηση στην Ιταλία και στην Ισπανία).

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ οι άλλοι Νοτιοευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να σταθεροποιήσουν κάπως την κατάσταση, στην Ελλάδα ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του μέσου κόστους εργασίας συνεχίστηκε με εντονότατους ρυθμούς καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, αλλά και τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2013 (σύμφωνα με τις ενδείξεις, η πτώση συνεχίζεται μέχρι σήμερα).

Προφανώς, στην περίπτωση της Ελλάδας, ένα μικρό τμήμα αυτού του -30% του κόστους εργασίας προέρχεται από αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά αναντίρρητα το μέγιστο τμήμα του οφείλεται στις δραστικές περικοπές αποδοχών και φυσικά στις απολύσεις (επίπεδο της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας γύρω στο 27%).

Οι μεγάλες αυτές περικοπές στο εργατικό κόστος έγιναν ώστε να αυξηθεί δραστικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συνέβη. Ήδη, ο ρυθμός ανόδου των εξαγωγών δείχνει ιδιαίτερα «κουρασμένος» (ιδίως αν δεν συνυπολογιστούν τα πετρελαιοειδή), ενώ η πτώση των εισαγωγών αποδίδεται κυρίως στο «ελαφρωμένο» πορτοφόλι των ελληνικών νοικοκυριών.

Επιπλέον, απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με τον οργανισμό World Economic Forum η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες ως προς την ανταγωνιστικότητά της και η βελτίωση της θέσης της τα τελευταία χρόνια υπήρξε σαφώς περιορισμένη. Ενδεικτικό επίσης είναι το στοιχείο πως σχετικά με τον παράγοντα «δημόσιος τομέας» η Ελλάδα κατέλαβε την 102η θέση ανάμεσα στις 148 χώρες. Με άλλα λόγια, σε θέματα ανταγωνιστικότητας συνεχίζει να «συναγωνίζεται» δεκάδες χώρες από την Αφρική και την Ασία...