«Κολλημένοι» με τους πρώην μας στο Facebook
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πριν μπει το Ίντερνετ στη ζωή μας, το τέλος μιας σχέσης συνήθως «έκοβε» κάθε δεσμό ανάμεσα στους συντρόφους, οι οποίοι εύκολα ή δύσκολα συνέχιζαν τη ζωή τους.
Το Facebook, όμως, φαίνεται πως έχει διαταράξει αυτή τη διαδικασία, καθώς μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι φρεσκοχωρισμένοι οι οποίοι δεν διαγράφουν τους πρώην από «φίλους» τους, παλεύουν για να αναρρώσουν συναισθηματικά μετά το χωρισμό τους.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Brunel, στο Λονδίνο, υποδηλώνει ότι υπάρχει άφθονος, πρόσθετος πόνος για τον έναν στους τρεις από εμάς που συχνά-πυκνά παρακολουθούμε τις «κινήσεις» του/της πρώην μας στο site κοινωνικής δικτύωσης.
Το εύρημα αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες χιλιάδες ραγισμένες καρδιές σε όλο τον κόσμο βασανίζονται ατελείωτα έως ότου επουλωθούν, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Τάρα Μάρσαλ, λέκτορα Ψυχολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Brunel. Οι χρήστες του Facebook ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Η δρ. Μάρσαλ και οι συνεργάτες της βασίζουν τα συμπεράσματά τους στις απαντήσεις 464 εθελοντών σε ερωτηματολόγια για τη χρήση του Facebook. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους εθελοντές τους για την συναισθηματική τους ανάρρωση και την προσωπική τους προσαρμογή έπειτα από έναν χωρισμό με ερωτικό σύντροφο.
Η δρ. Μάρσαλ και οι συνεργάτες της βασίζουν τα συμπεράσματά τους στις απαντήσεις 464 εθελοντών σε ερωτηματολόγια για τη χρήση του Facebook. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους εθελοντές τους για την συναισθηματική τους ανάρρωση και την προσωπική τους προσαρμογή έπειτα από έναν χωρισμό με ερωτικό σύντροφο.
Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν ήταν τα αρνητικά συναισθήματα, η ερωτική επιθυμία και η συναισθηματική λαχτάρα για τον πρώην σύντροφο, η έκταση της προσωπικής δυστυχίας, καθώς και τα συναισθήματα προσωπικής εξέλιξης και ικανότητας να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Επιπλέον, καταγράφηκαν οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη επαφή μέσω Facebook με τον/την πρώην, καθώς και η παρακολούθηση μέσω Facebook, κατά την οποία δεν υπάρχει αληθινή διαδικτυακή επικοινωνία του πρώην ζεύγους αλλά ο ένας μπαίνει και ελέγχει τις αναρτήσεις και τα like του άλλου.
Βάσει των απαντήσεων σε όλα τα προαναφερθέντα, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο ένας στους τρεις χρήστες του δικτύου, το χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τις κινήσεις των πρώην τους και ότι η διαδικτυακή επαφή, δυσχεραίνει την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων από τον χωρισμό.
«Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι η εικονική ζωή αντανακλά την πραγματική», σχολίασε η δρ Μπρέντα Γουάϊντερχολντ, αρχισυντάκτρια της επιστημονικής επιθεώρησης «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking» όπου δημοσιεύεται η νέα μελέτη.
«Όπως ακριβώς στην αληθινή ζωή η επαφή με τους πρώην συντρόφους μπορεί να αναχαιτίσει την ανάρρωση, την εξέλιξη και την ευεξία, έτσι συμβαίνει και με την εικονική επαφή μέσω διαδικτύου», πρόσθεσε η δρ Γουάϊντερχολντ, η οποία είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ποσοστό έως 90% των φρεσκοχωρισμένων, παρακολουθούν τους πρώην τους στο Facebook.