Αβέβαιο το μέλλον της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη λόγω του προστίμου
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνιστά κοινή παραδοχή ότι η δημιουργία ενός σταθερού και υγιούς περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους. Βεβαίως από τη θεωρία στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα εμπόδια σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσα πολλά, με αποτέλεσμα σημαντικές επενδύσεις να κινδυνεύουν και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους να εκτιμώνται ως ανυπολόγιστες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιστορικής καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης ΣΕΚΑΠ, η οποία κατάφερε να σωθεί χάρη σε μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται το 2013. Η ΣΕΚΑΠ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, χάρη στην οικονομική ενίσχυση και τις σημαντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο διαχείρισης αλλά και παραγωγικής διαδικασίας.
Ενδεικτικό στοιχείο για το παραπάνω αποτελεί η αύξηση της παραγωγικότητας της βιομηχανίας, τα τελευταία πέντε χρόνια, σε ποσοστό κοντά στο 106%, ενώ ο κύκλος εργασιών της έχει αυξηθεί, για το ίδιο χρονικό διάστημα, κοντά στο 15%. Πέρα, όμως από τους αριθμούς, αποκαταστάθηκε και η φήμη της, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών της, ενώ ξαναβγήκε δυναμικά στις διεθνείς αγορές με νέα σήματα. Όμως, η εταιρεία βρίσκεται σε "ομηρία" λόγω δυσάρεστων εξωτερικών παραγόντων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της.
Όπως είναι γνωστό η ΣΕΚΑΠ, τρία χρόνια μετά την εξαγορά της και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2016, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο συνολικού ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή παραβάσεις που αφορούσαν παλαιότερες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ.
"Η εταιρεία μας βρίσκεται στο δυσχερέστερο σημείο της ιστορικά", αναφέρει στέλεχος που βρίσκεται στη βιομηχανία τα τελευταία 15 χρόνια και συμπληρώνει "Καταφέραμε να οδηγήσουμε τη ΣΕΚΑΠ στην κερδοφορία. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αγοράς και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας. Και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άδικα χρέη και ένα πρόστιμο που αν επιβληθεί θα αποτελέσουν "θηλιά" στο λαιμό της επιχείρησης και των εργαζομένων."
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, η ζημιά που έχει υποστεί η ΣΕΚΑΠ λόγω του προστίμου και κυρίως λόγω των κακόβουλων δημοσιευμάτων είναι τεράστια και πιθανότατα ανεπανόρθωτη, με το μέλλον της να φαντάζει πλέον εξαιρετικά αβέβαιο. Ενδεικτικό αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας έχει παγώσει μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου για το πρόστιμο. Οι δε φήμες που υπήρξαν το περασμένο καλοκαίρι, προκάλεσαν επιφυλακτικότητα σε υπάρχοντες και νέους πελάτες και προμηθευτές, επηρεάζοντας καταλυτικά την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και τα σχέδια για το μέλλον της.
Ως εκ τούτου η εν εξελίξει εκδίκαση της προσφυγής στα Ελληνικά δικαστήρια χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της ακριτικής βιομηχανίας. Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση, άλλωστε, έχει ήδη κριθεί ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων, τα οποία έχουν οριστικά και αμετάκλητα αθωώσει τα φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά, τα Ποινικά Δικαστήρια έχουν, τελεσίδικα, κρίνει ότι δεν διαπράχθηκε λαθρεμπορία από τη διοίκηση του 2008. Ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει, όχι μόνο να πληρώσει η ΣΕΚΑΠ το πρόστιμο για λαθρεμπορία που, όπως αποδείχθηκε στο Ποινικό Δικαστήριο, δεν διαπράχθηκε ποτέ, αλλά και τους αναλογούντες φόρους ύψους 10 εκ. περίπου για προϊόντα που εξήχθησαν νομίμως σε τρίτη χώρα και ουδέποτε εισήχθησαν στην Ελλάδα. Το τελευταίο επιχείρημα βασίζεται επίσης σε απόφαση που εξέδωσαν τα Ποινικά Δικαστήρια.
Κύκλοι οικονομολόγων εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της επιχείρησης. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή στο σύνολό της η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ή μέρος αυτής, η καπνοβιομηχανία θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Λειτουργώντας με εγγυητικές επιστολές ως φορολογική αποθήκη, οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ θα οδηγήσει σε κατάπτωση αυτών. Συνέπεια αυτών θα είναι ο γρήγορος θάνατό της, αφού σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση αυτή, η άδεια ανακαλείται εντός 24 ωρών.
Σε επικοινωνία του Capital.gr με παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν σε βάθος την εν λόγω υπόθεση, γίνεται αντιληπτό πως πλέον η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται σε τόσο οριακό σημείο. Ακόμα και ένα ευρώ πρόστιμο μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε κλείσιμο μέσω της άρσης της άδειας λειτουργίας της. Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτομάτως απώλεια εσόδων 80 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δημοσία Ταμεία και ανυπολόγιστες ζημίες για την τοπική κοινωνία μέσω της απώλειας των θέσεων εργασίας και τη διακοπή της συνεργασίας με πελάτες και προμηθευτές.
Το Capital.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το Δήμαρχο της Ξάνθης, κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ιστορική βιομηχανία της ακριτικής πόλης, ανάφερε: "Η ΣΕΚΑΠ κατέχει αναμφισβήτητα δεσπόζουσα θέση για την πόλη της Ξάνθης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας, είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει, έμμεσα ή άμεσα, θέσεις εργασίας σε πάνω από 200 οικογένειες. Και μόνο εκ του γεγονότος αυτού, κανείς δεν επιθυμεί να πληγεί η βιωσιμότητα της, αφού θεωρώ πως το πρόβλημα που θα προκληθεί για το Νομό μας θα είναι ανυπολόγιστο".
Το μέλλον μιας τόσο σημαντικής επένδυσης για την ελληνική οικονομία κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, για πράξεις του παρελθόντος, για τις οποίες τα φυσικά πρόσωπα που φέρονταν ως υπεύθυνοι έχουν απαλλαγεί. Η οποιαδήποτε απόφαση εις βάρος της θα αποβεί μοιραία για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως άλλη δυνατότητα για σωτηρία.
Πηγή: capital.gr